Provincie Antwerpen


3 mei 2011

25 jaar muzikaal toptalent in prachtige religieuze locaties!

Festival van Vlaanderen - Mechelen/Kempen

In september/oktober 2011 organiseert de provincie Antwerpen samen met het Festival van Vlaanderen Mechelen de 25ste editie van de concertreeks Festival van Vlaanderen - Mechelen/Kempen. Gedeputeerde Ludo Helsen stelt trots: "Tijdens deze jubileumeditie brengen we topartiesten naar de provincie. Paul Hillier is met zijn Theatre of Voices de absolute ster van het festival. Ook de andere concerten zijn echter van uitstekende kwaliteit; met het eerste programma van Hervé Niquet als nieuwe chef-dirigent van het Vlaams Radio Koor, het Bulgaarse koor Saint Jean Rila, Stile Anticuo en nog veel meer. Al deze nationale en internationale artiesten zorgen voor een unieke luisterervaring in het schitterende cultuurhistorische patrimonium dat onze provincie rijk is."

Het Festival van Vlaanderen Mechelen organiseert al voor het 25ste jaar op rij twaalf schitterende concerten in prachtige religieuze locaties verspreid over de provincie, van Bornem tot Hoogstraten en Mol. Samenwerking met verschillende lokale partners (gemeentebesturen, cultuurcentra, abdijen, kerkfabrieken en lokale vrijwilligers) is onontbeerlijk. De lokale verbondenheid en het contact met de plaatselijke muziekliefhebber is de grote kracht van dit festival.

Programma
14/9/'11: Sopraan Johannette Zomer en luitist Fred Jacobs (Oratoriumzaal, Ursulinenklooster, Onze-Lieve-Vrouw;Waver) Caccini's bundel Il Nuove Musiche als inspiratie voor een intiem en ontroerend concert over de nieuwe muziek in het zeventiende eeuwse Europa.

15/9/'11: het Franse barokensemble Le Concert Spirituel met dirigent Hervé Niquet (Sint-Pieter en Pauwelkerk, Mol) Het prachtige requiem van Pierre Bouteiller en werken van tijdgenoten zoals Marc-Antoine Charpentier.

16/9/'11: Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet (Sint-Waldetrudiskerk, Herentals) Het requiem van Gabriel Fauré wordt vooraf gegaan door onbekende franse pareltjes van Saint-Saens, Paladilhe, Dubois, Chausson en Boëllmann.

22/9/'11: Sara, Marie en Veronica Kuijken (Rafaëlzaal, abdij van Postel) Kamermuziek van Franz Schubert.

23/9/'11: Il Gardellino (Sint-Amandskerk, Geel):
Bach, Vivaldi en Marcello.


1/10/'11: Profeti della Quinta (Begijnhofkerk, Turnhout) Zeldzaam mooie Bijbelse klaagliederen van Emilio de'Cavalieri.


2/10/'11: Choeur de Chambre de Namur o.l.v. Leonardo Garcia (Begijnhofkerk, Mechelen) Feestelijk vespers uit de Selva Morale e Spirituale van Monteverdi.

5/10/'11: Theatre of Voices o.l.v. Paul Hillier (Jezuïetenkerk, Lier) Barokke composities van Giacomo Carissimi geconfronteerd met het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes, op muziek gezet door David Lang.

7/10/'11: Stile Anticuo (Abdijkerk, Averbode):
"The immortal glory of Spain", een viering van de 400ste verjaardag van Tomas Luis de Victoria

8/10/'11: I Solisti del Vento met mezzo sopraan Tania Kross (Begijnhofkerk, Hoogstraten): Brahms en Mahler

12/10/'11: Choeur Bulgare Saint-Jean Rila o.l.v. Koïtcho Atanassov (Abdijkerk, Tongerlo)

13/10/'11: Choeur Bulgare Saint-Jean Rila o.l.v. Koïtcho Atanassov (Abdijkerk, Bornem) De mystieke pracht van de Orthodoxe liturgie.

De artiestenlijst is tijdens deze jubileumeditie van héél hoog niveau. Surf snel naar de website www.festivalmechelen.be, bekijk het volledige programma en bestel je tickets!