Ingezonden persbericht


Uden, 23 augustus 2011

Natuurgebied De Maashorst geeft voor Nederland unieke geheimen prijs Ongekend rijke archeologische vondsten in Uden

Vanaf 15 september kan het publiek in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden voor het eerst de unieke vondsten zien die archeologen van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden hebben ontdekt in De Maashorst. In het najaar van 2010 stuitten zij daar, bij opgravingen van een prehistorische begraafplaats, onverwacht op uiterst bijzondere archeologische voorwerpen. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de restauratie ervan. Voorzitter Stuurgroep Maashorst Peer Verkuijlen: 'er is nog nooit zoiets in Nederland gevonden.'

Op woensdag 14 september kan de vondst voor het eerst worden getoond. Dan wordt de staatssecretaris van cultuur, Halbe Zijlstra, door burgemeester Henk Hellegers en Gedeputeerde Brigite van Haaften verwelkomt in het Museum voor Religieuze Kunst (MRK) in Uden om daar de tentoonstelling te openen over de archeologische ontdekkingen. Na de opgraving, die werd verricht in opdracht van Stuurgroep De Maashorst, heeft het onderzoek en met name de conservering en restauratie van de uiterst kwetsbare vondsten de nodige tijd gekost. Ze zijn straks tot het einde van het jaar in volle glorie te bewonderen in het MRK. Daarna gaan ze naar het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Den Bosch.

Over de archeologische werkzaamheden, die onder andere tot deze unieke vondst hebben geleid, hebben archeoloog Richard Jansen, die de leiding had bij de opgravingen en Klaas van der Laan van Staatsbosbeheer, samen met een aantal collega's, een boek geschreven 'Verleden van een bewogen landschap'. Op 14 september wordt het eerste exemplaar daarvan aan staatssecretaris Zijlstra aangeboden.