Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 30 augustus 2011

Zijn Mensenrechten wel Universeel?

Dat is één van de vragen die centraal staat op de internationale conferentie 'Global Values in a Changing World: Challenging Universality' op woensdag 14 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Prominente sprekers, waaronder Jack Donnelly en David Forsythe - beiden bekende experts en auteurs op het gebied van mensenrechten, gaan in op de gevolgen die politieke en economische machtsverschuivingen hebben op internationale verdragen en conventies die lange tijd als norm werden beschouwd.

Tijdens de conferentie komen verschillende benaderingen aan bod, zoals de receptorbenadering, die in plaats van uit te gaan van universaliteit, er juist voor pleit aansluiting te zoeken bij bestaande sociale instituties en lokale normen en waarden. Wie bepaalt of waarden universeel zijn en hoe kunnen we het beste omgaan met landen die fundamenteel anders tegen mensenrechten en waarden aankijken dan hier in het Westen? Ook de rol van de internationale machtsverhoudingen komt aan de orde in het debat. Ten slotte wordt gekeken naar wat deze discussie zou moeten betekenen voor het Nederlandse buitenlandbeleid.

Naast Jack Donnelly en David Forsythe spreken onder meer Meghna Abraham (Hoofd Team ESCR, Internationaal Secretariaat Amnesty International) Seth Kaplan (Alpha International Consulting), Tom Zwart (Directeur Onderzoekschool Rechten van de Mens), en Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer (Ministerie van Buitenlandse Zaken).



Ingezonden persbericht