Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nieuwsbrief

Samenwerking Amsterdam Museum en Studio Daniel Ament resulteert in opening van nieuwe permanente kindertentoonstelling.

Unieke multidisciplinaire museumpresentatie zorgt voor een zintuigelijke beleving in de wereld van een Amsterdams weeskind uit de 17e eeuw.

Amsterdam, 10 augustus 2011 - Ontwerpbureau Studio Daniel Ament heeft in opdracht van Museum Amsterdam hun nieuwe multidisciplinaire, interactieve kindertentoonstelling ontwikkeld: Het Kleine Weeshuis. Voor deze unieke tentoonstelling bundelende Ament verschilllende disciplines, zodat de wereld van een Amsterdams weeskind in de 17e eeuw met alle zintuigen ervaren kan worden.

Een jaar geleden werd Studio Daniel Ament door het Amsterdam Museum benaderd voor de vormgeving van de eerste permanente kindertentoonstelling van het museum. Zoals zijn andere werk is ook Het Kleine Weeshuis geen doorsnee museumpresentatie geworden; de bezoeker wordt onderdeel van het verhaal. De structuur van dit verhaal heeft de vorm van een speurtocht. De kinderen krijgen via een tagsysteem een rol toebedeeld en worden verleid de hoofdpersoon stiekem te helpen zonder gezien te worden door de bewoners. Ze moeten opdrachten volbrengen dmv activiteiten zoals schoonschrijven, koeien melken, met z'n vieren uit een bord eten: het kan er allemaal. Het verhaal speelt zich af in het besloten wereldje achter de weeshuispoorten, waarbij Ament eetzalen, slaapzalen, leslokalen, keukens, een kakdoos en zelfs een koeienstal heeft gecreëerd.

Expert
Vier succesvolle kindertentoonstellingen voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen hebben Daniel Ament tot een expert gemaakt op het gebied van multidisciplinaire, actieve (kinder)presentaties. Hij combineert daarbij de mogelijkheden van het onderwerp, het object en de ruimte met het perspectief en de acties van de gebruiker. Ook bij zijn andere projecten vormt deze werkwijze de basis; hij creëert eerst het conceptuele raamwerk voor het verhaal dat verteld gaat worden en de beleving die hij wil meegeven. Bij de uitwerking ervan maakt hij vervolgens gebruik van alle denkbare (digitale) media en special effects.

Over Studio Daniel Ament
Met een cum laude diploma Architectuur en een eerste opdracht via Peter Greeneway op zak, richtte Daniel Ament tien jaar geleden Studio Daniel Ament op. Sindsdien speelt het bureau een toonaangevende rol in de wereld van tentoonstellings- en decorontwerp en werkt hij met klanten als de Nederlandse Opera, het Koninklijk instituut voor de Tropen en theatermakers als Lenette van Dongen en Jakop Ahlbom. Ook is onlangs in Parimaribo de Surinaamse versie van de succesvolle tentoonstelling "Ster in de Stad" van het Tropenmuseum Junior geopend.




Ingezonden persbericht