Ingezonden persbericht


persbericht

Haarlem, 14 september 2011

Al jong Engelse les op basisscholen in Amsterdam

Training Engels voor Amsterdamse leerkrachten van start

Eind september kan een nieuwe lichting leerkrachten uit het basisonderwijs de taaltraining Engels volgen bij het talencentrum van de Universiteit van Amsterdam. De Gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat basisscholen in een internationale stad als Amsterdam de mogelijkheid krijgen meer aandacht te besteden aan vreemde talen. Daarom is het Europees Platform op 1 januari 2010 gestart met het project 'vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) Engels in Amsterdam'. Inmiddels bieden acht scholen Engelse les aan vanaf de kleutergroepen en er is nog ruimte voor nieuwe scholen. Voorwaarde voor deelnemende scholen is dat zij de kwaliteit van hun onderwijs goed op orde hebben.

Onlangs heeft minister Marja van Bijsterveldt in een toespraak aangegeven vvto een warm hart toe te dragen: 'Met vroeg vreemdetalenonderwijs investeren we in de toekomst van de huidige generatie leerlingen; een toekomst die meer en meer internationaal georiënteerd zal zijn.' In een brief aan de Tweede Kamer heeft zij op 1 juli 2011 beloofd om eind 2012 met een plan van aanpak te komen. In Amsterdam hebben scholen nu al de mogelijkheid om Engelse les vanaf de kleutergroepen aan te bieden. De gemeente vindt het belangrijk dat scholen in een internationale stad als Amsterdam de kans krijgen om naast goed taalonderwijs in het Nederlands, ook extra aandacht aan vreemde talen te besteden.

Om de kwaliteit van het vvto te kunnen waarborgen hebben de leerkrachten een intensieve taalcursus Engels aangeboden gekregen en met succes afgerond. De leerkrachten zijn sterk vooruit gegaan; het gemiddelde eindniveau is nu niveau B2 van het Europees Referentiekader. Eind september gaat een nieuwe lichting van start. In het voorjaar van 2012 volgt er een training voor de coördinator vvto Engels, zodat er op elke school een specialist rondloopt die de leerkrachten kan ondersteunen en die in staat is om het vvto-programma te evalueren. Deze specialisten vormen gezamenlijk een netwerk waar in de toekomst ook nieuwe scholen terecht kunnen voor informatie en advies.

Geïnteresseerde leerkrachten kunnen contact opnemen met het Europees Platform: www.europeesplatform.nl/vvto.

Achtergrond vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)
De afgelopen tien jaar geeft een groeiende groep enthousiaste leerkrachten Engels vanaf de onderbouw van de basisschool. Inmiddels zijn er ruim 650 vvto-scholen in Nederland. Dat betekent duizenden leerkrachten plus tienduizenden leerlingen die met een flinke Engelse taalvaardigheid en internationaal bewustzijn de basisschool verlaten. Er zijn ook nog tientallen scholen waar kinderen les krijgen in Frans, Duits of Spaans. Meer informatie vindt u bij het nationaal coördinatiepunt voor vvto, Het Europees Platform, www.europeesplatform.nl/vvto.