Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 14 september 2011

Amersfoort onderneemt actie tegen lichthinder

Amersfoort komt in actie tegen lichtvervuiling in de stad. De gemeente neemt de komende jaren maatregelen om de openbare verlichting te dimmen of dimbaar te maken. Daarnaast doet de gemeente een beroep op bedrijven, inwoners en partners om bewuster met verlichting om te gaan en zo het gebruik te verminderen.

's Avonds en 's nachts is verlichting erg belangrijk. Het verhoogt de veiligheid en zorgt dat weggebruikers elkaar goed kunnen zien. Verlichting kan echter ook nadelige effecten opleveren op de gezondheid van mensen en de flora en fauna. Het terugdringen van overbodige verlichting draagt bij aan het verminderen van deze hinder en zorgt voor ook voor energiebesparing.

"De ervaring in pilots leert dat een goed verlichtingsplan kosten bespaart en lichthinder vermindert. Dit gegeven maakt het een interessant onderwerp voor de gemeente maar ook voor marktpartijen. Aan ons de taak het goede voorbeeld te geven door dit mee te nemen in onze planvorming, contracten en contacten met ondernemers, instellingen en verenigingen", aldus wethouder Van 't Erve van duurzaamheid. "Bewustwording is een eerste stap op weg naar maatregelen".

De gemeenten Bunschoten, Leusden en Amersfoort hebben, met een subsidie van de provincie Utrecht, vorig jaar een pilot uitgevoerd die gericht was op het terugdringen van licht op sportvelden, bedrijfsgebouwen en openbare verlichting. Uit de pilot bleek dat samenwerking heel effectief is. Instrumenten als richtlijnen of verboden zijn overbodig en daar kiest de gemeente dus niet voor. De weg van het delen van kennis en ervaringen sluit beter aan bij de praktijk en doet recht aan ieders eigen positie en verantwoordelijkheid.

Op basis van de ervaring van de pilot heeft de gemeente Amersfoort een activiteitenplan opgesteld. In dit plan is onder meer opgenomen dat op een aantal plaatsen in de stad de straatverlichting gedimd kan worden. Ook worden ondernemers benaderd om de verlichting van het bedrijfspand te verminderen. Daarnaast gaat de gemeente bij nieuwe plannen er beter op letten of verlichting altijd noodzakelijk is.

Noot voor de redactie,