Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ede, 14 september 2011

Kamercommissie Onderwijs reageert enthousiast op CE-Ondernemerschap

'Aandacht voor ondernemerschap in het middelbaar beroepsonderwijs' en 'het starten van een opleiding die jonge mensen helpt om een goed zelfstandig ondernemer te worden', dát was de insteek gisteren voor het informeren van de leden van vaste Kamercommissie voor Onderwijs. De informatie had betrekking op de CE-Ondernemerschap die met ingang van het onlangs begonnen schooljaar op verschillende ROC's gevolgd kan worden.

De 'Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap' vormt een oplossing voor het gebrek aan basiskennis over ondernemen waarmee ondernemers soms als zelfstandige aan de slag gaan. Mogelijk helpt het voorkomen dat een relatief hoog percentage startende ondernemers stoppen of failliet gaan vanwege een gebrek aan basiskennis binnen het zelfstandig ondernemerschap.

De CE-Ondernemerschap is een module die dit schooljaar geboden wordt aan deelnemers aan opleidingen in de mbo niveaus 3 en 4. In de module komen de zeven 'werkprocessen' die voor ondernemers onderscheiden kunnen worden aan de orde. Het wordt vooral toegepast in opleidingen waarbij deelnemers uiterlijk drie jaar na afloop starten in een eigen onderneming. Deelnemers aan de genoemde mbo-opleidingen kunnende CE-Ondernemerschap volgen in de vrije ruimte van hun opleiding.

Verwacht wordt dat in 2011-2012 tussen de 500 en 1.000 deelnemers aan de opleiding zullen deelnemen. Dat moet oplopen tot tussen de 5.000 en 10.000 in schooljaar 2013-2014. Jaarlijks telt het mbo in de niveau 3 en 4 opleidingen 372.000 deelnemers waarvan zeker 10% op relatief korte termijn start als zelfstandig ondernemer. De inschatting is daarom dat ongeveer 30.000-40.000 deelnemers behoefte hebben aan de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden.

De belangstelling voor ondernemerschap blijft stijgen in Nederland. Onlangs bleek uit wereldwijd onderzoek van de Global Entrepeneurship Monitor dat Nederland wereldwijd de vijfde plaats inneemt wat betreft nieuw ondernemerschap, vlak achter het vanouds ondernemende Amerika. Nederland scoort het hoogst van alle EU-landen.

Leden van vijf verschillende politieke partijen woonden de informatiebijeenkomst bij. Zij toonden grote belangstelling, onder meer door aan te geven dat zij komend schooljaar de 'pilot' opleidingen op de ROC's willen bezoeken. De informatie aan de kamerleden werd verstrekt door Ria Bleeker van ROC van Amsterdam, Mirjan de Lange van Colo en Roelf Jager van Kenniscentrum Handel. Zij deden dat namens de gezamenlijke kenniscentra en mbo instellingen.

----