Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lonen in 2012 met 2 procent omhoog

De lonen gaan in 2012 met gemiddeld 2 procent omhoog. Dat heeft werkgeversvereniging AWVN berekend op basis van alle volgend jaar geldende CAO's. Onder deze 92 CAO's vallen ruim 1 miljoen werknemers.

AWVN verwacht dat in CAO's die de komende tijd worden afgesproken de loonafspraken lager zullen uitvallen; dit onder druk van negatieve berichten over de economie. 'De CAO's lopen achter op de economische werkelijkheid. Wij houden ernstig rekening met een periode van economische krimp. Tegen de achtergrond van de economische ontwikkelingen is deze loonstijging niet vol te houden.' Als in nieuwe CAO's lagere afspraken worden gemaakt, zal dat leiden tot een bijstelling van de te verwachten loonstijging voor 2012.

De werkgeversvereniging bepleit in dit verband het maken van afspraken over voorwaardelijke loonstijgingen, bijvoorbeeld gerelateerd aan bedrijfsresul­taten. Daarmee kunnen bedrijven beter omgaan met het slechtere economische klimaat.

AWVN is wel tevreden over het feit dat duurzame inzetbaarheid in de CAO-besprekingen een hoofdrol speelt. Het gaat daarbij om steeds meer concrete afspraken rond scholing, levensfasebeleid, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In 8 van de 10 nieuwe CAO´s worden op dit ogenblik dergelijke afspraken gemaakt.

Werkgeversvereniging AWVN adviseert werkgevers over hun arbeidsvoorwaardenbeleid en -onderhandelingen. AWVN beschikt over de grootste CAO-databank van Nederland.



Ingezonden persbericht