Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Stop uitbreiding opeenvolgende tijdelijke contracten

Voorstel minister vergroot onzekerheid

Het voorstel van minister Verhagen (van economische zaken) om het mogelijk te maken na een tijdelijk contract een langdurig tijdelijk contract van bijvoorbeeld 7 of 10 jaar af te sluiten zonder dat daarmee een vast dienstverband ontstaat, is voor het CNV onacceptabel. De zogenoemde ketenbepaling in de flexwet zet juist een rem op het aantal tijdelijke contracten.

Na drie tijdelijke contracten of meerdere contracten in een periode van drie jaar of meer wordt een tijdelijke arbeidsovereenkomst omgezet in een vaste baan. Maurice Limmen, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale: "Dat moet zo blijven, anders krijgen werknemers nooit zekerheid of continuïteit."

Limmen: "Met dit voorstel vergroot de minister de onzekerheid van werknemers. Mensen met een tijdelijk contract hebben nu al grote moeite om een bestaan op te bouwen en krijgen geen hypotheek. Vooral jongeren blijven op dit moment al veel te lang hangen in tijdelijke banen. Dat wordt met dit voorstel alleen maar erger. In plaats van de ketenbepaling te verruimen pleiten wij er juist voor om die te beperken. "

In de dinsdag door minister Verhagen gepresenteerde "Bedrijfslevenbrief" stelt de bewindsman voor om de zogenoemde ketenbepaling in de flexwet, te veruimen.

Limmen: "Minster Verhagen geeft aan dat hij met zijn voorstel investeren in duurzame inzetbaarheid wil stimuleren. Alsof dat nodig is. Tijdelijke werknemers hoeven echt niet gestimuleerd te worden om duurzaam inzetbaar te zijn. Dat willen ze zelf maar al te graag. Het zijn echter de werkgevers die hier niet aan willen. Het CNV pleit er al jaren voor dat werkgevers meer en verplicht gaan investeren in scholing en inzetbaarheid voor tijdelijke medewerkers."