Singer Museum Laren


Meester van het kleurgebruik Jan Sluijters

15-09-2011

De tentoonstelling is chronologisch van opzet en toont de diverse onderwerpen en inspiratiebronnen van Sluijters. Met zijn vroegste academische werk wint hij in 1904 de Prix de Rome. Onder invloed van de indrukken die hij vervolgens in Parijs opdoet, ontwikkelt Sluijters zich als een van de toonaangevende modernistische beeldend kunstenaars in Nederland. Zijn avant-gardistische stijl verandert later in een expressief en kleurrijk realisme. In zijn late stijl blijft Sluijters eigentijds, terwijl hij de avant-garde en het experiment achter zich laat.

Nieuw verworven inzichten en de vondst van een aantal vrijwel onbekende werken vormen de aanleiding voor deze tentoonstelling. Daarnaast neemt Singer Laren enkele belangrijke nieuwe aanwinsten van Sluijters voor het eerst op in een overzichtstentoonstelling in eigen huis, de voorstudie Studie Bal Tabarin (1907), aankoop 2007 en Portret van Tonia Stieltjes (ca 1922), aankoop 2009. De bruiklenen in de tentoonstelling zijn afkomstig uit particuliere én museale collecties uit binnen- en buitenland. Sommige werken zijn tot nu toe nauwelijks voor het publiek te zien geweest.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag. Deze instelling lanceert dit najaar een digitale bestandscatalogus van de schilderijen van Jan Sluijters, ter raadpleging én ter aanvulling.

Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een publicatie met artikelen van diverse specialisten bij uitgeverij Thoth in Bussum.

`Sluijters' is van 16 september 2011 t/m 22 januari 2012 te zien in Singer Laren.

Oude Drift 1, Laren - www.singerlaren.nl - openingtijden di-zo 11-17, gesloten Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.


Noot voor de redactie /