Raad van State


donderdag 15 september 2011
10.00 uur
(Deze zaken zijn alsnog op 14 september 2011 ingetrokken) Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om exploitatievergunningen te verlenen aan restaurant Silicio en restaurant Effe Liatten aan het Damrak in Amsterdam. De zitting gaat ook over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum om een drank- en horecavergunning te verlenen aan restaurant Silicio en over de intrekking van de drank- en horecavergunning van restaurant Effe Liatten. Beide restaurants zijn tegen de beslissingen van de burgemeester en het stadsdeel in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in juli 2011 hun eerdere beroepen ongegrond. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun bezwaren, verzoeken zij de Raad van State de beslissingen van de burgemeester en het stadsdeel voorlopig te schorsen. (zaaknummers 20118725/2 en 201108757/2)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Fryslân van het inpassingsplan 'De Centrale As'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe provinciale weg in Noordoost Fryslân. Het tracé loopt van Dokkum tot aan Nijega over het grondgebied van vier Friese gemeenten. Het project omvat ook de rondwegen Hardegaryp en Garyp. Tussen Dokkum-Zuid en Nijega wordt de weg aangelegd als een tweebaans autoweg. De oostelijke rondweg om Dokkum wordt een eenbaans autoweg. De provincie Fryslân wil met de Centrale As de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in Noordoost Fryslân verbeteren. In de Wet ruimtelijke ordening is bepaald dat wanneer sprake is van provinciale belangen de provincie een inpassingsplan voor haar grondgebied kan vaststellen. Een provinciaal inpassingsplan kan worden vergeleken met een gemeentelijk bestemmingsplan. De Vereniging It Fryske Gea en een aantal Friese inwoners vinden de aanleg van de Centrale As niet nodig, omdat er geen knelpunten zijn op de punten van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Volgens hen moet onder meer beter onderzoek worden gedaan naar de verkeersprognoses. Verder vrezen zij dat een belangrijk weidevogelgebied wordt aangetast door de weg. Daarom komen zij tegen het provinciale plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de hogere geluidswaarden die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft vastgesteld voor 50 woningen langs de Centrale As. Een aantal bewoners verzet zich daartegen. Zij vrezen geluidsoverlast en verslechtering van hun woonsituatie. (zaaknummers 201008544/1 en 201009220/1)

13.00 uur

Zitting over de ontheffing die de staatssecretaris van EL&I heeft verleend. Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. De ontheffing maakt het mogelijk de holen en andere verblijfsplaatsen van de laatvlieger, meervleermuis, watervleermuis en de buizerd te beschadigen en te verstoren. De ontheffing is verleend vanwege de aanleg van de zogenoemde 'Haak om Leeuwarden', een nieuwe rijksweg ten zuidwesten van Leeuwarden. De staatssecretaris heeft in hetzelfde besluit geweigerd een ontheffing te verlenen voor het verstoren van het leefgebied van de vissoorten bittervoorn en kleine modderkruiper en voor het beschadigen van de verblijfsplaatsen van de buizerd, roek en sperwer. Volgens de minister is geen ontheffing nodig voor deze diersoorten, omdat ze niet zouden voorkomen in het gebied. De stichting 'Stifting Behâld Iepen Middelseegebiet' is het niet eens met de beslissing van de staatssecretaris en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar bezwaren, verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 20118112/2)

13.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor de sloop van een aantal panden aan de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam. De stichtingen Monumentenbehoud Nederland en Monumentenbehoud Noordholland komen tegen de sloopvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat de rechtbank in Amsterdam in december 2010 heeft geoordeeld dat zij te laat hun bezwaren tegen de vergunning hebben ingediend en dat hun beroep daarom niet-ontvankelijk was. Ook de stichting Vrienden van de 19e eeuwse Ring komt in hoger beroep tegen de monumentenvergunning. Volgens haar mogen de panden niet worden gesloopt, omdat ze deel uitmaken van de zogenoemde 19e eeuwse ring van Amsterdam en de panden beschermingswaardig zijn. De zitting gaat ook over de weigering door de minister van Cultuur om de panden aan de Derde Oosterparkstraat aan te wijzen als beschermd monument. De stichting verzet zich ook tegen deze weigering. (zaaknummers 201100890/1, 201101162/1 en 201101171/1)