Gemeente Hulst

Gemeenteraad bespreekt concept begroting 2012

Gemeenteraad bespreekt concept begroting 2012

Het college van B&W heeft de concept begroting voor 2012 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Op donderdag 15 september 2011 buigt de gemeenteraad zich over het voorstel tijdens een eerste opiniërende werkvergadering. Op 13 oktober 2011 staat nog een tweede plenaire bespreking gepland, waarna de gewijzigde stukken op 10 november 2011 ter vaststelling in de reguliere raadsvergadering aan de orde komen.

De afgelopen maanden heeft de `werkgroep kerntaken' van de gemeente Hulst een kerntakendiscussie gehouden. In deze werkgroep waren alle fracties uit de gemeenteraad vertegenwoordigd. Tijdens het proces is een inventarisatie gemaakt van alle gemeentelijke uitgaven. De werkgroep heeft het college vervolgens een aantal zoekopdrachten meegegeven.
Mede op basis van die opdrachten en de meicirculaire van het Rijk, heeft het college het eerste voorstel voor de programmabegroting van 2012 gemaakt.

De concept begroting richt zich met name op het behoud van kwaliteit en leefbaarheid. Ondanks de moeilijke economische tijd wil het college toch geld vrij maken voor extra investeringen, zoals het opknappen van het dorpshuis in Vogelwaarde en de renovatie van een aantal sportvelden. De bereikbaarheid van Hulst krijgt een extra impuls door de aanleg van rotondes en de ontsluiting van het BACK-terrein. Daarnaast heeft het college invulling gegeven aan een grote wens van de gemeenteraad om de komende jaren extra te investeren in de aanpak van wegen.

Met het project `Hulst voor Elkaar', gebaseerd op het landelijke Wmo-project `de Kanteling', doet de gemeente samen met zorg- en welzijnsaanbieders een beroep op de eigen kracht en zelfredzaamheid van de burger en meer inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Dat is nodig, want de Rijksbezuinigingen als gevolg van de economische recessie zijn nog steeds voor alle gemeenten goed voelbaar. Diverse programma's krijgen te maken met aflopende budgetten en zware bezuinigingen op rijksbijdragen.

Raadsvergadering

Op donderdag 15 september 2011 buigt de gemeenteraad zich in een extra werkvergadering voor het eerst over de concept programmabegroting. De vergadering vangt aan om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis te Hulst. De bovengenoemde vergadering is openbaar. De vergadering is via www.gemeentehulst.nl ook live te beluisteren.