Wetterskip Fryslân

Appelscha

Inloopbijeenkomsten watergebiedsplan Appelscha

donderdag, 8 september 2011
Wetterskip Fryslân inventariseert knelpunten waterbeheer

Het gebied Appelscha krijgt een watergebiedsplan dat in overleg met de streek wordt opgesteld. In dit plan komt te staan hoe Wetterskip Fryslân de huidige en toekomstige knelpunten in het waterbeheer voor agrarische gronden, natuurterreinen en bebouwing in het buitengebied wil oplossen. Hierbij houdt het waterschap rekening met de waterkwaliteit en het tegengaan van wateroverlast. Belangstellenden kunnen op 15 en 22 september tijdens inloopbijeenkomsten hun mening geven over het huidige waterbeheer in het gebied en suggesties aanleveren voor verbetering.

Wetterskip Fryslân inventariseert knelpunten in het dagelijkse waterbeheer in het gebied rond Appelscha en Oosterwolde. Voorbeelden zijn droogte of natschade in de landbouw, te hoge of te lage waterpeilen, verdroging van natuur. In de afgelopen periode is hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Inloopbijeenkomsten

Het waterschap wil ook graag van alle belanghebbenden in het gebied weten welke problemen zij met het waterbeheer ervaren of welke wensen er zijn voor een duurzaam en toekomstgericht watersysteem. Deze kunnen worden doorgegeven en besproken tijdens de inloopbijeenkomsten op 15 september 2011 in 't Witte Huis aan de Geert Wolter Smitweg 20 in Donkerbroek en op 22 september By Bouma aan de Boerestreek 17 in Appelscha. Medewerkers van het waterschap staan de bezoekers tussen 19.00 en 22.00 uur te woord. Van 20.00 tot 20.45 uur is er een presentatie over de achtergronden van het watergebiedsplan.

Klankbordgroep

Een klankbordgroep helpt het waterschap om zoveel mogelijk informatie uit de streek te krijgen. Deze klankbordgroep, die een actieve rol heeft bij het opstellen van het watergebiedsplan, bestaat uit vertegenwoordigers van o.a. landbouw, natuur en gemeente. De resultaten uit de inloopbijeenkomsten helpen bij verdere detaillering en uitwerking van het plan.

Maatregelen

In het watergebiedsplan Appelscha worden naast de knelpunten ook de Europese verplichtingen op het gebied van waterkwaliteit en de effecten van de klimaatverandering meegenomen. Het waterschap beschrijft vervolgens in overleg met de klankbordgroep welke maatregelen zij in het gebied gaat uitvoeren. Ook hierover wordt de streek in een later stadium geïnformeerd.

Peilbesluit

Het watergebiedsplan vormt het kader voor het peilbesluit dat op basis van het plan voor het gehele gebied zal worden opgesteld en vastgesteld. Een peilbesluit is te vergelijken met een bestemmingsplan. Zoals met een bestemmingsplan de ruimtelijke inrichting wordt vastgelegd, zo legt het peilbesluit het waterbeheer vast voor de komende tien jaar.

Wetterskip Fryslân stelt in de periode tot 2015 voor het hele beheergebied watergebiedsplannen op. Na pilots in de gebieden Dongeradeel, Koningsdiep en de Groote Wielen zijn in 2010 de planprocessen voor Appelscha e.o., Ferwerderadiel-Leeuwarderadeel, Twijzel e.o., Alde Feanen en de Waddeneilanden gestart. In 2011 wordt begonnen met de plannen voor Tjonger, Gaasterland, Trynwâlden en de Rottige Meenthe.