EPD werkt mee aan Dag van de Democratie in Den Haag

Persbericht van Instituut voor Publiek en Politiek

Op de Internationale Dag van de Democratie, 15 september aanstaande, organiseert EPD een brainstorm over de vraag hoe digitalisering op lange termijn een bijdrage levert aan een stabiele democratie. Dat het debat zeer actueel is, ook in de Nederlandse context, bewijst het Algemeen Overleg over Diginotar in de Tweede Kamer dat gelijktijdig plaats vindt. 2011 zal de boeken ingaan als het jaar waarin de roep om democratie versterkt werd door mobilisatie via sociale media en internet. Bij het EPD netwerkdiner schuift een mix aan van het bedrijfsleven in de ICT-sector, Nederlandse (oud) politici, wetenschappers en internationale democratieactivisten uit Zimbabwe en Egypte. "Net als de invoering van het algemeen kiesrecht begin vorige eeuw is de betekenis van het internet cruciaal voor democratische vooruitgang " aldus Marieke van Doorn van EPD.
EPD werkt sinds september ook vanuit Den Haag om Nederlanders nog meer bij de strijd voor democratie te betrekken. Op de Dag van de Democratie, 15 september brengen we Nederlanders in contact met democratie-activisten uit Zimbabwe, Egypte en Syrie, middels bijvoorbeeld een cartoonworkshop op de Hofplaats, i.s.m. het Jasmijnplein. Daarmee staan we stil bij Ali Farzat; een Syrische cartoonist die recentelijk is opgepakt en van wie beide handen gebroken werden tijdens zijn arrestatie.Verder ondersteunt EPD burgers in bv. Egypte, Zimbabwe en de Oekraïne om hun landen te ontwikkelen tot stabiele democratieën en sterke economieën, door uitwisseling van recente transitie-ervaring uit Europese landen zoals Polen, Tsjechië en Spanje. "De ontwikkelingen in de Arabische wereld zijn niet uniek, transities als deze hebben al eerder plaats gevonden", aldus Marieke van Doorn, " Het Nederlandse publiek is altijd erg geëngageerd geweest bij democratische ontwikkelingen elders, denk aan de voormalige Oostbloklanden in 1989 en wijn-boycot voorafgaand aan de Zuid-Afrikaanse transitie".

Over European Partnership for Democracy
De European Partnership for Democracy is een onafhankelijke Europese non-profitorganisatie die zich inzet voor democratische transformatie buiten de Europese Unie. De organisatie heeft sinds 2008 haar hoofdkantoor in Brussel om zodoende bij de EU te kunnen pleiten voor het vergroten van de Europese steun voor de strijd voor de democratie voor mensen in Egypte, Georgië, Moldavië, Armenië, Zimbabwe, Oekraïne, Ghana en Birma. Sinds de zomer van 2011 heeft het EPD zich in Nederland gevestigd. EPD wordt gefinancierd door, onder andere, de Europese Unie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. In de Raad van Advies zitten onder andere voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot en Vaclav Havel, voormalig president van




Razende Robot Reporter