Universiteit van Tilburg

Persbericht 14 september 2011
Brabantse samenwerking voor Social Innovation

TILBURG/BREDA - In het Future Center 'De Werf' in Breda ontstaat op 15 september een bijzondere samenwerking. Het Future Center, onderdeel van de Belastingdienst, en het Tilburg Social Innovation Lab (TiSIL), waarin de Tilburgse universiteit en drie Brabantse HBO's samenwerken, ondertekenen een Memorandum of Understanding waarin ze afspreken samen te werken ten behoeve van Social Innovation in Midden-Brabant.

Normaliter wordt het Future Center alleen binnen de Belastingdienst ingezet, maar voor TiSIL wordt een uitzondering gemaakt. TiSIL gaat in het Future Center enkele keren per jaar zogenaamde Blue Sky Sessies organiseren. Dat zijn creatieve denksessies waarin deelnemers, begeleid door een professionele sessieleider, een maatschappelijk probleem en mogelijke oplossingsrichtingen verkennen. Het Future Center De Werf zorgt voor begeleiding van de sessies en stelt haar kennis en gebouw ter beschikking. Een proefsessie vond al plaats op 23 mei 2011, toen zestien experts uit de wetenschap en van de werkvloer gestructureerd nadachten over de vraag: 'Hoe kunnen we de zorg aan chronisch zieken (in de toekomst) vormgeven?'

Het Future Center De Werf is een bijzonder concept en erg geschikt als locatie voor toepassen van creatieve denktechnieken zoals in de Blue Sky Sessies moet gebeuren. Het hele gebouw is ingericht om creativiteit te stimuleren en (in later stadium) te kanaliseren. Zo werken deelnemers in ruimtes genaamd 'het Brein', 'de Balzaal', of in 'de Werkplaats'.

Deze bijzondere samenwerking is gebaseerd op het 'geven en krijgen-principe'. De onderwerpen die worden behandeld hebben betrekking op maatschappelijke innovatie en zijn dus van algemeen belang. De Belastingdienst wil daar met het Future Center een bijdrage aan leveren door haar ervaring en expertise in te zetten. Bovendien wordt afgesproken dat de universiteit desgewenst kennis aan het Future Center beschikbaar stelt die bij interne trajecten kan worden toegepast. Een kans dus om wetenschappelijke kennis te koppelen aan de praktijkkennis van de Belastingdienst. Beide partijen plukken zo de vruchten van de samenwerking.

In de komende maanden organiseert TiSIL meer Blue Sky Sessies in het Future Center 'De Werf'. Onderwerpen zijn er te over, zowel op het gebied van zorg als daarbuiten. Thema's die op de agenda staan zijn bijvoorbeeld 'Zorg & Arbeidsmarkt', 'Zorg & Veiligheid' en 'Burgerparticipatie & Civil Society'. Kenmerkend aan de aanpak van TiSIL is dat het proces niet stopt bij de uitkomst van de Blue Sky Sessies. Eigenlijk begint het dan pas: rond de oplossingsrichtingen die de deelnemers hebben geselecteerd, worden Explorer teams samengesteld uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven. De teams werken de oplossingen uit naar concrete plannen, die vervolgens in de maatschappij worden getoetst in een 'Living Lab'. Pas wanneer een plan deze test doorstaat kan het daadwerkelijk door een bedrijf of instelling worden gebruikt of geïmplementeerd en is de social innovation een feit.