Politie Zaanstreek-waterland

Digitale gadgets erg geliefd bij dieven

Politie Zaanstreek-Waterland waarschuwt

Regio Zaanstreek-Waterland, 15-09-2011 o In het huidige tijdperk is bijna iedereen in het bezit van een of meerdere digitale middelen. Smartphones, tablets, laptops of Mp3-spelers: ze vinden gretig aftrek en vooral bij jongeren. Maar zij hebben deze goederen niet alleen bij zich, ze lopen er vaak ook mee te koop. Ze zijn daardoor een gemakkelijke prooi voor dieven.

De politie Zaanstreek-Waterland waarschuwt met name jongeren en adviseert deze om alert te zijn. Elke dag worden vele digitale spullen gestolen en verloren. Soms slaat een dief toe zonder dat de gedupeerde het door heeft, maar in veel gevallen komt er ook geweld aan te pas zoals bij een straatroof of overval. Het betekent niet alleen het verlies van een kostbaar bezit maar ook psychische schade. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen of de schade achteraf te beperken.

* Wees bewust van de waarde van uw digitale goederen. Loop er niet mee te koop. Houd altijd uw omgeving in de gaten wanneer u mobiel belt of op uw tablet bezig bent in een openbare ruimte. Soms hoeven dieven maar een glimp op te vangen van uw bezit om te besluiten u te beroven.
* Wees bewust van uw belgedrag. In het openbaar bellen is niet altijd te voorkomen, maar gebruik een smartphone niet te opzichtig op straat, in de tram of de bus. Dieven volgen u zo nodig naar een stille plaats, waarna ze u beroven.
* Gebruik de beveiligingsmogelijkheden van de apparatuur, zoals het instellen van pincodes, ontgrendelcodes, wachtwoorden en timeouts (vergrendeling na een bepaalde tijd niet gebruiken, waarna ontgrendeling alleen mogelijk is door het invoeren van een code of wachtwoord).
* Beveilig mappen of bestanden met toegangscode en maak back-ups van belangrijke documenten en gegevens. Update regelmatig de (beveiligings)software.
* De moderne smartphones zijn voorzien van een GPS-ontvanger en een internetaansluiting. Door het installeren van software op de smartphone is het mogelijk om de GPS-gegevens op afstand te bevragen. Daardoor kunt u zien waar uw toestel is. Dat is handig als u uw mobiel verloren bent of als deze gestolen is. Verschillende fabrikanten bieden applicaties aan dus maak daar gebruik van.
* Laat uw kostbare digitale goederen niet in het zicht liggen in uw woning of in de auto zodat een inbreker of autokraker niet op ideeën gebracht wordt.

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte.