Ruim 5000 kinderen gaan musiceren dankzij Kinderen maken Muziek

Persbericht van Oranje Fonds

Utrecht, 15 september 2011 - In mei lanceerde Prinses Máxima het nieuwe programma Kinderen maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. Organiserende fondsen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie selecteerden na een uitvoerige procedure 31 initiatieven die mogen deelnemen. Zij ontvangen in totaal 1.165.800 euro om hun idee uit te voeren. Het programma biedt zo ruim 5000 kinderen de kans om samen met anderen muziek te maken.

Prinses Máxima benadrukte in haar verjaardagstoespraak in mei dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen. Ze gunt meer kinderen in Nederland die kans. Daartoe ontwikkelden het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie het programma Kinderen maken Muziek. Van de in totaal 184 aangemelde initiatieven selecteerden de fondsen er 31 die deel mogen nemen aan het programma. "De toegelaten initiatieven zijn stuk voor stuk een combinatie van muziekeducatie, ontmoeting tussen verschillende groepen kinderen en stimulatie van vrijwillige inzet", licht Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, toe.

De geselecteerde initiatieven zijn allen uniek. Zo werkt Stichting Kamperlinie uit het Utrechtse Austerlitz, samen met kinderen met en zonder beperkingen, toe naar een muziektheatervoorstelling. En in Limburg vormen 100 kinderen uit 11 dorpen straks de Peel en Maasband XXL. De band sluit het traject uiteindelijk af met een concerttour langs alle 11 de dorpen. Net als veel van de andere deelnemende initiatieven werkt CultuurPAD Panningen hiervoor samen met verschillende partijen uit de regio.

Kinderen maken Muziek is een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook het Prins Bernard Cultuurfonds en andere fondsen ondersteunen het programma. Het Oranje Fonds is het grootste nationale Fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het 32 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname van alle Nederlanders aan het culturele leven. "Muziekeducatie is hierbij één van onze speerpunten. Dit uit zich onder andere in het programma Muziek in ieder Kind en de landelijke campagne Muziek telt!", aldus Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie. Gezamenlijk zetten de fondsen zich in om van het programma Kinderen maken Muziek een succes te maken.

*

Links:
http://www.kinderenmakenmuziek.nl



Razende Robot Reporter