Gemeente Kapelle

Leerlingen van de Kapelse basisscholen brengen een bezoek aan een fruitteeltbedrijf en Fruitteeltmuseum

De gemeente Kapelle heeft een apart budget voor een gezamenlijke activiteit op het gebied van natuur- en milieueducatie. Dit jaar wordt er speciale aandacht aan de fruitteelt besteed. De basisscholen beschikken allemaal over actieve en enthousiaste natuurouders. Jaarlijks worden de natuurouders de mogelijkheid geboden om een natuuroudercusus bij het MilieuEducatiecentrum MEC de Bevelanden te volgen. Speciaal voor deze fruittocht hebben de natuurouders een fruitteeltbedrijf en het Fruitteeltmuseum bezocht. In de week van 19 tot en met 23 september kunnen de natuurouders hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.

De fruitteeltbedrijven van de fruittelers C. Slabbekoorn aan de Everdijkseweg, C. Hamelink, Oude Polderweg, C. Hoogesteger, Jachthoek, J. Kloosterman, Oostweg en de fruitteler J. Wisse, Dijkwelseweg stellen in deze week hun bedrijf open voor een bezoek van een uur. Op het bedrijf zijn ook leerlingen van Edudelta College Goes aanwezig. Zij assisteren de fruitteler en vertellen de leerlingen van de basisscholen over de opleiding tot fruitteler. Het aantal fruitbomen neemt toe, maar het aantal deskundige fruittelers neemt af. Het zou toch erg jammer zijn dat ons karakteristieke landschap op de Bevelanden zou verdwijnen bij gebrek aan belangstelling en deskundigheid.

De natuurouders begeleiden de leerlingen tijdens de tocht en hebben op school al aandacht aan het onderwerp besteed.

Dit jaar is er een overvloedige oogst van appels en peren. Bij de start van de organisatie gingen we er van uit dat de pluk op het hoogtepunt zou zijn. Fruitteelt is nog steeds een natuurgebeuren. Wat de leerlingen in ieder geval kunnen zien zijn de sporen in de boomgaarden van en de resultaten van de oogst in de schuren. Sporen van intensieve arbeid met, dit jaar, een overvloedige oogst.

Programma fruittocht