Statenlid start nieuwe politieke beweging


Vrij Mandaat: “Iedereen heeft recht van spreken”.

GRONINGEN, 20110915 -- Het Groningse Statenlid Johannes Veerenhuis-Lens begint de politieke beweging “Vrij Mandaat”. Vrij Mandaat wil zich als een krachtsfactor in het politieke systeem nestelen om het van binnenuit OM te duwen in de richting van meer democratie en meer duurzaamheid. De politiek moet weer transparant worden en burgers niets in de weg leggen om in vrijheid en verantwoordelijkheid aan de democratische besluitvorming deel te nemen. Duurzaamheid moet als een serieus beginsel van bestuur worden gebruikt in plaats van cosmetisch modewoord.

Niet uit op macht maar op kracht
Vrij Mandaat wil uit principe geen politieke partij zijn die streeft naar macht. De missie is om als politieke beweging zoveel zeggingskracht te ontwikkelen dat ze in staat is om politieke vernieuwingen te forceren die voor meer democratie en meer duurzaamheid zorgen. Daarvoor is nodig dat Vrij Mandaat zich in het politieke krachtenveld nestelt.Vrij Mandaat is voor inspraak, voor stemmen per referendum en voor direct gekozen bestuurders. In een democratische rechtsstaat heeft iedereen recht van spreken, mits de bereidheid bestaat om verantwoordelijkheid te dragen voor meer democratie en meer duurzaamheid.

Stemmen zonder last
Veerenhuis-Lens werd op 10 maart j.l. geïnstalleerd als enig Statenlid van de Partij voor het Noorden (PvhN). Op 23 mei stapte hij uit de partij omdat die als lid van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) een geheime deal had gemaakt met de 50Plus-partij van Jan Nagel. De partijleiding eiste een voorgekookt stemgedrag van hem bij de verkiezing van Eerste Kamerleden. Hierdoor verzekerde de ‘senate only’ OSF/PvhN zich opnieuw van € 2.000.000 aan staatssubsidies. Veerenhuis-Lens behield zijn statenzetel om zich te kunnen beraden op zijn politieke toekomst. De oprichting van Vrij Mandaat is het resultaat van dat beraad. Hij koos de Internationale Dag van de Democratie om zijn besluit bekend te maken.

www.vrijmandaat.nl