Ingezonden persbericht


Nieuw EO-actualiteitenprogramma De Vijfde Dag in de startblokken

De Vijfde Dag, vanaf donderdag 15 september om 21.15 uur op Nederland 2

Donderdag 15 september start de Evangelische Omroep (EO) met het nieuwe actualiteitenprogramma De Vijfde Dag. Hiermee richt de EO zich op het maken van een journalistiek programma vanuit haar eigen identiteit. Naast actualiteit en beeldverhalen is er iedere uitzending ruimte voor een brede belichting van één onderwerp. De Vijfde Dag wordt eens per week uitgezonden en afwisselend gepresenteerd door Tijs van den Brink en Andries Knevel.

In 45 minuten biedt De Vijfde Dag een eigenzinnig perspectief op de waan van het moment. Wekelijks passeren drie onderwerpen de revue. Allereerst wordt aandacht besteed aan de actualiteiten van die dag. Bij het tweede onderwerp ligt de nadruk op verslaggeving en in het derde onderdeel komt de verdieping aan bod die De Vijfde Dag elke week zoekt. De onderwerpen worden behandeld met indringende achtergrondreportages van verslaggevers en studiogesprekken, geleid door de twee anchors van het programma.

Andries Knevel: "Met de ruimte die we krijgen voor De Vijfde Dag willen het nieuws op een aantrekkelijke manier uitdiepen. Je kan een halve documentaire maken. In het programma benadert de EO vanuit haar eigen identiteit de actualiteiten en het nieuws: wat speelt er vandaag, wat speelt er deze week, wat speelt er in dit tijdperk?"

Met De Vijfde Dag kiest de EO ook voor samenwerking met Dit is De Dag, het EO-programma op Radio 1. De redacties van beide programma's werken samen om journalistieke thema's via radio, TV en internet te verdiepen en te verbreden.