Gemeente Apeldoorn

Preventief fouilleren komende drie maanden mogelijk bij Caterplein

Van 15 september tot 15 december kan de politie in Apeldoorn preventief fouilleren op en rond het Caterplein. De maatregel is gericht tegen het dragen van wapens. Aanleiding is het toegenomen aantal geweldsincidenten en wapenbezit in de eerste helft van dit jaar. De afgelopen jaren is de veiligheid in het uitgaansgebied verbeterd door de inzet van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. De inzet van alle partijen is er nu op gericht om het uitgaansgebied veilig te houden.

Niet zomaar

Er wordt niet zomaar preventief gefouilleerd. Alleen na afstemming vooraf met het Openbaar Ministerie (OM) kan de politie besluiten om op een bepaalde avond bezoekers preventief te gaan fouilleren. Doel is dat alle bezoekers veilig uit kunnen blijven gaan op en rond het Caterplein. De politie zal zo zorgvuldig en vriendelijk mogelijk te werk gaan en vraagt begrip voor het eventuele ongemak.

Meer geweld

Aanleiding is het toegenomen aantal geweldsincidenten met wapens begin 2011. Het aantal incidenten in de eerste helft van 2011 was 42, tegenover 26 in de eerste helft van 2010. Daarnaast wordt geconstateerd dat er ook meer wapenbezit is.

Goede samenwerking

Horecaondernemers, politie en gemeente besteden veel aandacht aan een fijne uitgaansomgeving op en rond het Caterplein. Tal van maatregelen worden samen uitgevoerd zoals een training voor horecaportiers en politieagenten die zich richt op een optimale samenwerking. Een zich in het café voordoend incident kan daardoor veelal in de kiem worden gesmoord en snel worden afgehandeld door de politie.

Apeldoorn, 14 september 2011