Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 15 september 2011

Jan Terlouw beëdigd als Minister van Vrede

Oud-minister en schrijver Jan Terlouw is donderdag 15 september in de Kloosterkerk in Den Haag beëdigd als Minister van Vrede. Schrijfster en Midden-Oosten specialist Petra Stienen werd benoemd tot Staatssecretaris van Vrede. Samen leiden Terlouw en Stienen het Ministerie van Vrede, een initiatief van vredesorganisatie IKV Pax Christi met als doel aandacht te vragen voor het belang van vrede en veiligheid.

In zijn eerste toespraak benadrukte Terlouw dat 'het uit oorlog voortvloeiende onrecht zo onbeschrijflijk is, dat we niets mogen nalaten om er iets aan te doen.' Terlouw: "Dat aan tekentafels wordt vastgesteld hoe ijzererts zal worden omgezet in bommen, granaten, landmijnen, tanks, kanonnen, en hoe mensen achter politieke bureaus besluiten elkaar daar anoniem mee te vernietigen, hoe wordt besloten dat miljoenen jonge mannen en vrouwen, die part noch deel hebben gehad aan die besluiten, elkaar uiteen gaan rijten met dat metaal (...) daar staat je verstand bij stil.”

Vreedzame oplossingen
Een virtueel Ministerie van Vrede ziet Terlouw als een instrument om het doel dichterbij te brengen waar IKV Pax Christi naar streeft: Elk mens een veilig bestaan. "Hoe kon ik nee zeggen toen me werd gevraagd daaraan mee te werken?" In de vorm van lezingen, debatten en evenementen zullen Terlouw en Stienen de komende tijd politieke en maatschappelijke aandacht vragen voor het belang van vreedzame oplossingen in conflictgebieden. Terlouw: "Bij de pakken neerzitten lost niets op. Gelukkig zijn er steeds meer burgers te vinden die niet willen berusten in oorlog en onrechtvaardigheid."

Vredesweek
De benoeming van de Minister en Staatssecretaris van Vrede gebeurt aan de vooravond van de Vredesweek, die jaarlijks wordt gevierd rond de Internationale Dag van de Vrede op 21 september, dit jaar al voor de 45e keer. In het hele land vinden tussen 17 en 25 september tal van activiteiten plaats rond het thema 'Elk mens een veilig bestaan.' Woensdag 21 september vindt op het Plein in Den Haag een vriendschappelijke voetbalwedstrijd plaats, genaamd Voetbal voor Vrede. Onder leiding van oud-scheidsrechter Dick Jol meten een team van IKV Pax Christi, het vrouwenvoetbalteam van het Ministerie van Defensie en een team van de internationale vredesbeweging MasterPeace hun krachten.

Nacht van de Vrede
In popcentrum Tivoli in Utrecht barst die dag om 19.00 uur de Nacht van de Vrede los. Met een veelzijdig programma bestaande uit films, debatten, speeddaten met bekende Nederlanders en optredens van onder meer Kraak & Smaak en Jungle by Night betrekt organisator Pax-it, de jongerenafdeling van IKV Pax Christi, jongeren tussen 18 en 30 jaar bij vraagstukken over vrede en veiligheid.

Het Ministerie van Vrede wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.


---