Ingezonden persbericht


15 september 2011 - NVB en NEPROM: Ontwikkelaars willen medezeggenschap bij archeologische opgravingen

Ontwikkelaars willen meer focus op kwaliteit bij archeologische opgravingen

De huidige wetgeving voor archeologische monumentenzorg kan beter worden toegepast door gemeenten. Om dit te bereiken moet via een wetswijziging worden verankerd dat ontwikkelaars medezeggenschap krijgen bij het archeologisch onderzoek. Door de ontwikkelaar er in een vroeg stadium bij te betrekken ontstaat de mogelijkheid de archeologische waarde in de ruimtelijke ontwikkeling te verwerken. Op deze manier verdwijnt het resultaat niet slechts in een depot, maar wordt het zichtbaar voor bewoners en maatschappij. Dit stellen Nicolette Zandvliet, jurist bij de NEPROM Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen en Coen van Rooyen, jurist bij de NVB vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

Volgens onderzoek van Missing Link, dat is uitgevoerd in opdracht van NVB en NEPROM, zit het probleem in het systeem van de wet. De gemeente bepaalt wat moet worden onderzocht en laat de 'verstoorder' hiervoor betalen. Het ontbreekt bij gemeentes echter vaak aan kennis over wat in de bodem zit en wat er belangrijk genoeg is om te laten onderzoeken. Om dit probleem op te lossen huurt de gemeente een archeoloog in om te adviseren. Deze kiest uit wetenschappelijke overwegingen een zo breed mogelijke scope, wat de kosten voor de ontwikkelaar flink opdrijft. De nadruk ligt met deze werkwijze meer op kwantiteit dan op kwaliteit van archeologisch onderzoek.

Door van het begin af aan de stedenbouwkundige, de projectontwikkelaar en mogelijk de eindgebruiker met de archeoloog in een multidisciplinair overleg te laten beslissen wat moet worden onderzocht kunnen de vondsten het beste worden ontsloten en beschermd.

Professionele projectontwikkelaars zien het als hun vanzelfsprekende maatschappelijke verantwoordelijkheid om te betalen voor archeologisch onderzoek. Doordat de ontwikkelaar echter pas in een laat stadium wordt betrokken bij het onderzoek, krijgen projectontwikkelaars te weinig de mogelijkheid om de archeologische vondsten te verwerken in de projecten. Uiteindelijk zien de kopers van een huis bijvoorbeeld niets terug van de archeologische opgravingen, maar zijn de kosten wel gemaakt in het project. Dat kan oplopen tot ¤ 5.000,- per nieuwbouwhuis. Door de focus te leggen op de kwaliteit van het onderzoek kan dit bedrag flink omlaag. Bovendien kan de opgedane kennis ook tijdig worden verwerkt in bijvoorbeeld de bouwstijl, de opbouw van de wijk of in de straatnamen. Hierdoor voegt archeologie waarde toe en kost het niet alleen geld.

Noot voor de redactie (