Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nederlandse gemeenten verrassen door duurzaamheidcommitment

Amsterdam, 15 september 2011 - Welke gemeente loopt in Nederland voorop op het gebied van duurzaamheid? Dat is de inzet van de eerste editie van de Prijs voor Duurzaamste Gemeente van Nederland. Voor deze verkiezing - een initiatief van GDF SUEZ, FD Networks en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) - hebben zich al 60 gemeenten aangemeld. Met de verkiezing Duurzaamste Gemeente van Nederland 2011 willen GDF SUEZ, FD Networks en de VNG hun krachten bundelen en gemeenten stimuleren een tastbare en effectieve bijdrage te leveren aan het milieu. Daarom bieden zij innovatieve en duurzame projecten een podium.

"We delen de overtuiging dat - als de Nederlandse overheid haar duurzaamheiddoelstellingen wil realiseren - lokale overheden in actie moeten komen. Zij zijn, meer dan wie dan ook, in staat overheidsbeleid om te zetten in concrete acties en burgers en bedrijven te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. Door onze krachten te bundelen, zijn we er nu al in geslaagd 60 gemeenten enthousiast te maken voor deze verkiezing", vertelt initiatiefnemer Frans van den Boorn, Sales & Marketing Director van Cofely Nederland. "We bieden gemeenten de mogelijkheid duurzame projecten over het voetlicht te brengen. Hiermee kunnen zij een voorbeeld zijn voor gemeenten waar duurzaamheid nog in de kinderschoenen staat. Dat duurzaamheid in Nederland een thema is dat leeft, blijkt uit het feit dat nu al meer dan één op de tien gemeenten aangeeft een duurzame strategie te ontwikkelen en te implementeren. Wij hopen dat we door deze verkiezing nóg meer gemeenten kunnen inspireren om dit voorbeeld te vol gen."

Naar een duurzamer en beter Nederland
"In deze verkiezing draait het eigenlijk niet alleen om de winnaars", benadrukt Kees Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG. "Het gaat erom dat we gemeenten die zich inspannen voor duurzaamheid een platform bieden dat hen in staat stelt duurzame initiatieven met anderen te delen. Zo kunnen zij een tastbare bijdrage leveren aan een duurzamer en dus een beter Nederland. Meedoen is al winnen!"

Gemeenten die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit alsnog doen. Aanmeldingen zijn nog mogelijk tot en met 1 oktober 2011. Hierna ontvangen alle 418 gemeenten ter inspiratie een overzicht van de beste duurzame gemeentelijke initiatieven.

***

Over GDF SUEZ
GDF Suez is één van de belangrijkste energieleveranciers ter wereld. GDF SUEZ ontwikkelt haar activiteiten op basis van een bedrijfsmodel dat is gericht op verantwoordelijke groei met als doel de grote uitdagingen op het gebied van energie en milieu het hoofd te bieden: het voorzien in de groeiende energiebehoefte, het waarborgen van toereikende bevoorrading, de strijd tegen klimaatverandering en het optimaal benutten van natuurlijke grondstoffen. De Groep levert uiterst efficiënte en innovatieve oplossingen aan burgers, steden en bedrijven op basis van gedifferentieerde bronnen voor gasbevoorrading, flexibele energieopwekking met een minimale CO2-uitstoot en een uitgebreide expertise in vier kerngebieden: vloeibaar natuurlijk gas, dienstverlening op het terrein van energy efficiency, onafhankelijke elektriciteitproductie en services op het gebied van duurzaamheid. De onderneming telt wereldwijd 215.000 medewerkers en realiseerde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro. GDF SUEZ w ordt in Nederland vertegenwoordigd door Cofely, Electrabel, GDF SUEZ E&P, Ondeo Industrial Solutions en Afvalverwerker SITA.

Over FD Networks
FD Networks, onderdeel van de FD Mediagroep waar onder andere Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en de bijbehorende websites onderdeel van uitmaken, ontwikkelt diverse programma's in samenwerking met grote bedrijven en merken. Haar doel is om zoveel mogelijk ideeën, meningen en mensen met verschillende inzichten en achtergronden samen te brengen.

Over de VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dé belangenbehartiger van alle gemeenten en dus een belangrijke gesprekspartner voor andere overheden en maatschappelijke organisaties. De VNG biedt daarnaast een platform voor opinievorming en vernieuwing. Samen met alle gemeenten staat de VNG voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeenten bij hun verdere ontwikkeling tot eerste overheid, de overheid die het dichtst bij burgers en bedrijven staat.

Noot voor de redactie,