Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 15 september 2011

Leerling (17): "Politiek interesseert me niet, maar het is toch best belangrijk, vind ik nu" Feest voor de democratie

"Als ik over een jaar 18 word, ga ik zeker stemmen. Eerst op de SP, en als ik dan een goede baan heb op de VVD". Zo eerlijk en ontwapenend kunnen jongeren zijn. Vandaag is een feestelijke dag voor de democratie: het is de Internationale Dag van de Democratie. Wat is een beter moment om juist dán jongeren extra te betrekken bij de democratie? Zij zijn immers de toekomst.

Krachtenbundeling
Vandaag bundelden de provincie Overijssel en ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat hun krachten om meer jongeren actiever bij de democratie te betrekken. Op verschillende locaties in Overijssel werd dit gevierd.

Taart van de Commissaris
's Ochtends vroeg bood de Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten een taart aan de docenten van Lyceum De Grundel in Hengelo aan. Tegelijkertijd werd op ruim veertig middelbare scholen in Overijssel een taart bezorgd voor de docenten, om de start van de samenwerking te vieren.

Niet vroeg genoeg beginnen
Later op de ochtend werd in het provinciehuis in Zwolle de samenwerkingsovereenkomst getekend door de Commissaris en plaatsvervangend directeur van ProDemos Nel van Dijk. Daarna onthulden zij, samen met leerlinge Zahra Darwiesh en de Zwolse loco-burgemeester, een bannier aan de gevel van het provinciehuis in Zwolle. "Jongeren kunnen niet vroeg genoeg betrokken raken bij de democratie", aldus de Commissaris van de Koningin. "En dat kun je doen door met onderwerpen dicht bij huis te beginnen."

Gastcollege in provinciehuis Zwolle
Aansluitend gaven de Commissaris en de loco-burgemeester van Zwolle, René de Heer, een gastcollege in de Statenzaal aan een groep leerlingen van het Carolus Clusius College uit Zwolle.

Leerlingen in gesprek met politici
Tegelijkertijd werden in Almelo in Deventer gastcolleges gegeven waarbij raadsleden en Statenleden met elkaar en leerlingen in gesprek gingen over de democratie. In het stadhuis in Almelo waren dat Statenlid Margreet Overmeen en raadslid Jan Hammink en leerlingen van het PIUS X College uit Almelo. In Deventer werd in het Etty Hillesum Lyceum een gastles gegeven door Statenlid Henk Kerkdijk en raadslid Patrick Sonneveldt. De gemeenten Almelo, Deventer en Zwolle onderschrijven ook van harte het belang om jongeren te betrekken bij de democratie.

"Waarom doen ze daar niks aan?"
De leerlingen vonden het leuk om politici eens in het echt te ontmoeten en met ze in gesprek te gaan. Er werd gediscussieerd over de bezuinigingen op cultureel gebied, over het nut van politieke partijen en het belang van politiek in het algemeen. De politici legden het verschil tussen de lokale, regionale en landelijke politiek uit.

Reacties
De reacties van de leerlingen waren verschillend van aard:

"Wat ik zou willen veranderen aan de provinciale politiek? Niks. We hebben het al zo goed. In Nederland hebben we niks te klagen, in een dictatuur is het pas moeilijk."

"Ik wil misschien wel de politiek in, omdat ik me erger aan sommige dingen om me heen. De sluitingstijden bij het uitgaan bijvoorbeeld, of de bezuinigingen in het speciaal onderwijs. Dan denk ik: waarom doen ze daar niks aan? Dat wil ik zelf wel veranderen."

"Eigenlijk interesseert de politiek me niet zo, maar er gebéurt wel heel veel heb ik vandaag gemerkt. Dus het is toch best belangrijk."




Ingezonden persbericht