KRO

Wat kost een bril: KRO De Rekenkamer, afl. 2

Uitzenddatum: 16/09/2011

Het enige programma dat telt

In aflevering 2 van KRO De Rekenkamer (16 september, 20.25 u, N3) zoekt Rekenmeester Stefan Stasse uit wat een bril gemiddeld kost. Brillen zijn er in alle soorten en maten. Van goedkope wegwerpbrilletjes bij de drogist, tot exemplaren van honderden euro´s bij de opticien. Bijna twee derde van alle Nederlanders heeft er een. De Rekenkamer vraagt zich af waar de gigantische prijsverschillen vandaan komen en waarom een op maat gemaakte bril vaak zo schrikbarend duur is. Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer storten zich op de meest uiteenlopende kosten en brengen verslag uit bij Stefan.

Ajouad gaat naar de Italiaanse Dolomieten en ontdekt daar, in het kloppende hart van de wereldwijde brillenindustrie, dat er op veel monturen meer dan honderd procent marge zit.

Sofie gaat naar een lenzenfabriek in Duitsland en ziet met eigen ogen hoe een goedkoop blokje plastic in enkele minuten verandert in een glanzend brilglas van honderden euro´s.

Sander gaat langs bij een uitvinder die voor nog geen twee euro per stuk brillen maakt waar heel Nederland helder van zou kunnen gaan kijken.

Stefan Stasse neemt al deze ingrediënten mee en slaat aan het rekenen. Hij ontdekt dat we jaarlijks met zijn allen bijna een miljard euro uitgeven aan brillen terwijl we in veel gevallen zonder zouden kunnen.

De kijker kan actief meedoen met De Rekenmeter! In deze nieuwe serie van De Rekenkamer wordt de kijker actief betrokken bij de onderwerpen. Tijdens de uitzending kunnen ze `De Rekenmeter' invullen. Via een tweede scherm (mobiel, tablet, pc) kan de kijker antwoord geven op de vragen die via de televisie in beeld komen. Bijvoorbeeld wat denkt ú dat dit kost? Alle antwoorden van de kijkers worden real time verzameld en verschijnen direct in de uitzending. Op deze manier worden de werkelijke kosten vergeleken met wat de gemiddelde Nederlander denkt. Deze interactieve tool is nooit eerder toegepast bij een niet-live programma. Verder kan op dit `tweede scherm' met elkaar worden gediscussieerd en kunnen meningen op verschillende sociale netwerksites als Twitter, Facebook en Hyves worden gepost. (De Rekenmeter: live.kro.nl)

KRO De Rekenkamer, aflevering 2, vrijdag 16 september, 20.25 uur, Nederland 3