Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Extra 'pre-Prinsjesdag' uitzendingen bij de NOS

HILVERSUM, 14 september 2011 - Prinsjesdag wordt dit jaar anders dan anders; de begrotingsstukken en de Miljoenennota worden namelijk al op de vrijdag ervoor - 16 september om 14.00 uur - openbaar gemaakt. De NOS besteedt hieraan uitgebreid aandacht met extra uitzendingen op televisie en radio. In de NOS-studio in Den Haag bespreken Rob Trip en Ferry Mingelen het nieuws uit de Prinsjesdagstukken. In de uitzending op Nederland 1, die om 13.45 uur begint, worden bovendien de eerste reacties op de plannen van het kabinet verwacht. Bert van Slooten en 'duider' Joost Vullings praten de Radio 1-luisteraars vanaf 14.00 uur bij tijdens een extra editie van het NOS Radio 1 Journaal. De extra televisie-uitzending is ook te volgen via nos.nl en het digitale themakanaal Politiek24.

De NOS is verder benieuwd wat de plannen van het kabinet in de praktijk betekenen en vraagt daarbij de hulp van kijkers en luisteraars. Mensen die veel verstand hebben van een bepaald onderwerp wordt gevraagd om vrijdagmiddag naar de Miljoenennota te kijken. Hun bevindingen voor hun vakgebied of expertise kunnen ze delen met de NOS via nos.nl of via Twitter (@NOSnet).

Het laatste nieuws en ontwikkelingen in Den Haag zijn bovendien van minuut tot minuut te volgen via een live-blog op nos.nl.

Het is dit jaar voor het eerst dat de begrotingsstukken van de ministeries en de Miljoenennota op de vrijdagmiddag voor Prinsjesdag openbaar worden gemaakt. Er is al jaren discussie over het naar buiten brengen van de begrotingsstukken. De Tweede Kamer en de pers willen de stukken graag enkele dagen eerder hebben om zich goed te kunnen voorbereiden, onder meer op de Algemene Beschouwingen. Deze onder embargo verstrekte stukken lekten de afgelopen jaren steeds vaker uit, waardoor de regeling eigenlijk onwerkbaar werd. Het kabinet Rutte besloot hierop de informatie eerder vrij te geven.

NOS Journaal extra
13.45 uur* - Nederland 1, Politiek24 en nos.nl
Presentatie vanuit Den Haag: Rob Trip en Ferry Mingelen

NOS Radio 1 Journaal (extra editie)
14.00-15.30 uur - Radio 1 en nos.nl
Presentatie vanuit Den Haag: Bert van Slooten en Joost Vullings

* de eindtijd is afhankelijk van de actuele ontwikkelingen in Den Haag.