Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

snelheidsduivels aan

---

Scootercampagne Slowriders pakt snelheidsduivels aan

16 september 2011

Gemeente Amsterdam en Politie Amsterdam-Amstelland slaan de handen ineen om het verkeersveiligheidsprobleem met brom- en snorfietsen (verzamelnaam scooters) aan te pakken. Door zichtbaarder te handhaven en scooterrijders voor te lichten, worden snelheidsduivels aangepakt. De nieuwe campagne `Slowriders' roept scooterrijders op om relaxed te rijden en zo de verkeersveiligheid te verbeteren en boetes te voorkomen.

Scooters leveren een positieve bijdrage aan de bereikbaarheid, maar vormen een steeds groter verkeersveiligheidsprobleem. Scooterrijders zijn vooral een gevaar voor zichzelf. Eén op de vijf verkeersslachtoffers in Amsterdam is brom- of snorfietser, terwijl het aantal verplaatsingen laag is, ongeveer 2%. Vooral voor jongeren is het risico op een ongeval hoog. 36% van de ernstige scooterslachtoffers valt in de groep 16 - 24 jaar. Vandaar dat de eerste uitingen in de campagne gericht zijn op jongeren.

Voor fietsers valt het gevaar nu nog mee; bij 2% van de ernstige fietsslachtoffers is een snorfiets betrokken en bij 7% een bromfiets. Het gevoel van overlast en onveiligheid is echter wel groot. Snelheidsovertredingen zijn veruit de belangrijkste oorzaak voor zowel overlast als onveiligheid. Vandaar dat de campagne zich richt op snelheid.

Handhaving en voorlichting

Handhaving en voorlichting zijn belangrijke middelen om het verkeersveiligheidsprobleem met scooters aan te pakken. De combinatie van een positieve boodschap, het benadrukken van het gewenste gedrag en politiecontroles is al eerder succesvol gebleken bij de fietsverlichtingscampagne.

In september en oktober start de campagne onder andere met extra politiecontroles op snelheidsovertredingen. Daarnaast zijn er natuurlijk reguliere controles, waarbij naast snelheid helmplicht, rijbewijsbezit, rood licht en alcohol aan bod komen. Bij snelheidscontroles gebruikt de politie steeds vaker de lasergun omdat deze de daadwerkelijk gereden snelheid meet. Een rollerbank meet alleen of een scooter is opgevoerd of niet.

Invulling van de campagne

Met de slogan `Relaxed rijden zonder boetes' worden de voordelen van rustiger rijden benadrukt, maar ook het risico op boetes. Vanaf dinsdag 13 september gaat de campagne van start met onder andere onderstaande activiteiten:

* De politie hopt met verschillende handhavingsteams met laserguns langs plekken waar vaak te hard gereden wordt en veel ongelukken gebeuren.

* Een gratis Safety Check voor scooters op het Leidseplein, in samenwerking met bij de Bovag aangesloten scooterdealers.
* Via de Facebook-pagina Slowriders en twitter wordt over verkeersregels, handhaving en boetes gepost.
* Een item in het AT5-programma Amsterdam.nl/tv dat vanaf 20 september te zien is.

* Op uitgaansavonden worden scooterjongeren door jongeren benaderd in het project Street talk om te discussiëren over verkeersveiligheid. Deze gesprekken worden gefilmd en op de website teamalert en Facebook geplaatst.

De komende jaren zal de campagne verder worden uitgebreid en geïntensiveerd, altijd in combinatie met politiecontroles.

In het najaar presenteert de gemeente het nieuwe meerjarenplan verkeersveiligheid. De verkeersveiligheidsproblemen met scooters is daarin een belangrijk onderwerp.

Op deze pagina

Handhaving en voorlichting
Invulling van de campagne

Meer informatie over de campagne

http://www.amsterdam.nl

---