Waterschap Brabantse Delta


euro aan waterschap voor kosten brand Chemie-Pack

Rijk levert bijdrage van 5,25 miljoen euro aan waterschap voor kosten brand Chemie-Pack

Publicatiedatum : 16 september 2011

Waterschap Brabantse Delta heeft na de brand van Chemie-Pack 13,5 miljoen euro kosten gemaakt voor het opruimen, opslaan en verwerken van verontreinigd slootwater en -bodem. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maakte vandaag bekend dat het rijk een bijdrage levert van 5,25 miljoen euro aan het waterschap.

De veroorzaker betaalt

Het uitgangspunt van het waterschap en overheidspartners blijft: de veroorzaker betaalt. Nog steeds wordt dan ook alles op alles gezet om de kosten te verhalen op Chemie-Pack. Dat wordt in de brief onderstreept door het rijk: "Voorop staat dat Chemie-Pack moet worden beschouwd als de verantwoordelijke partij voor de brand. En dat zij daarmee ook gehouden is de kosten die uit de ramp zijn voortgekomen te vergoeden."

Uitzonderlijk geval

De minister schrijft dat door adequaat optreden van het waterschap verdere vervuiling van (rijks)oppervlaktewater is voorkomen. Daarbij is 13,5 miljoen euro aan kosten gemaakt. Het waterschap kan slechts een klein deel opvangen via een calamiteitenreserve. Om het leeuwendeel te dekken zou het waterschap genoodzaakt zijn om een aanzienlijke tariefstijging door te voeren. Dat is niet reëel, vindt dus ook minister Opstelten die besloot om in dit uitzonderlijke geval een eenmalige bijdrage te leveren. "Wij zijn zeer content met dit gebaar", reageert dijkgraaf Joseph Vos. "Het is absoluut een waardevolle bijdrage, maar we hebben nu nog steeds een rekening open staan van 8,25 miljoen euro. We stellen samen met de partners nog steeds alles in het werk om alle kosten vergoed te krijgen."

Waterschapsbelastingen

Wat de rijksbijdrage precies betekent voor de waterschapsbelastingen is nog niet bekend. Per slot van rekening moet nog altijd een bedrag van EUR 8,25 miljoen worden teruggehaald. Wel is zeker dat met de rijksbijdrage een belangrijke stap vooruit is gezet. Naast de acties richting Chemie-pack is, zoals aangegeven in de brief van minister Opstelten, het waterschap ook in gesprek met de provincie voor tegemoetkoming in de gemaakte kosten. Tijdens het opstellen van de begrotingen in november en december zal duidelijk worden hoe de kosten uiteindelijk worden verdeeld. Een verhoging van de belastingtarieven is niet zeker, maar helaas ook niet uitgesloten.

33 miljoen liter vervuild slootwater

Waterschap Brabantse Delta staat voor de waterkwaliteit van sloten, beken en rivieren in West-Brabant. Daarom is via bestuursdwang het sterk vervuilde water en bodem uit de omliggende sloten begin januari weggehaald. Dit is verwijderd, opgeslagen in watertanks en tankschepen en verwerkt. Hiermee zijn verdere milieuschade en kosten voorkomen. Het gaat in totaal om 33 miljoen liter vervuild slootwater en 1.900 ton vervuilde slootbodem.

-