Ingezonden persbericht


Persbericht
EMBARGO TOT VRIJDAGAVOND 16 SEPTEMBER 20.15 UUR

()

()

ORANGES AND SUNSHINE van Jim Loach
naar een boek van Margaret Humphries
wint Dioraphte Film & Literatuur Award Film by the Sea

CPNB Film- en Literatuurpublieksprijs voor THE HELP van Tate Taylor

MovieSquad By the Sea award 2011
voor LA PIEL QUE HANITO van Pedro Almodóvar

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award en beste scenario voor Léonie de Boer met STOKJE

Terence Davies neemt Lifetime Achievement Award in ontvangst

Grand Director Award voor Paul Verhoeven

()

Dioraphte Film- en Literatuur Award voor Oranges and Sunshine De Dioraphte Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Oranges and Sunshine van Jim Loach naar het gelijknamige boek van Margaret Humphries (scenario Rona Munro). Aan de Dioraphte Film- en Literatuur Award is een bedrag van ¤ 5.000,- euro verbonden. Tijdens de Award Ceremony van Film by the Sea op vrijdagavond 16 september nam regisseur Jim Loach de Award in ontvangst.

Loach vertelt in Oranges and Sunshine het verhaal van Margaret Humphries. Zij ontdekte in de jaren '80 een groot nationaal geheim: 13.000 kinderen van alleenstaande moeders of waar anderszins niet meer voor gezorgd kon worden zijn na de Tweede Wereldoorlog naar het buitenland gebracht. Ze kwamen voornamelijk in Australië terecht. Hen werd een utopie beloofd van het plukken van sinaasappels en oneindige zon. De waarheid was heel wat harder: de Christelijke organisaties die hen begeleidden mishandelden hen en gebruikten hen als onbetaalde werkkrachten.

De jury beschreef de film in haar rapport als volgt: "Oranges and Sunshine is een film met een bijzonder onderwerp - maar toch ook verwant aan een zaak waar ook wij - in ons land - nog steeds meer over horen. Kort gezegd: het misbruiken van kinderen. Op verrassende wijze verteld. Een zoektocht van een sterke vrouw, mooi gespeeld door Emily Watson. Uitgebalanceerde, lichte dramaturgie. Een soms zeer ontroerende film, waarbij de camera prima afstand houdt."

Releasedatum DVD: 15 december
Distributeur: Paradiso Home Entertainment: Inge Heerkens (inge@paradisohome.nl / 0161-241080)

Voor de Film- en Literatuurcompetitie waren dit jaar twaalf films geselecteerd: Drive - Nicolas Winding Refn, Everything must go - Dan Rush, Impardonnables - André Téchiné, The Help - Tate Taylor, Jane Eyre - Cary Fukunaga, Malavoglia - Pasquale Scimeca ,The Matchmaker - Avi Nesher , The Music Never Stopped - Jim Kohlberg Oliver Sherman - Ryan Redford, Oranges and Sunshine - Jim Loach, Où va la nuit - Martin Provost en La piel que habito - Pedro Almodóvar De jury van de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie bestond ook dit jaar uit gerenommeerde namen uit de wereld van film en literatuur: Sylvia Hoeks, Stine Jensen, Maria Peters, Marieke van der Pol, Peter Buwalda, Paul Verhoeven en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

CPNB Film- en Literatuurpublieksprijs voor The Help van Tate Taylor De twaalf competitiefilms werden ook door het publiek beoordeeld. Zij konden een waardering van één tot vijf geven. Hun favoriet was The Help van Tate Taylor naar een boek van Kathryn Stockett (scenario Tate Taylor). De film kreeg in totaal 4,61 punten.

The Help is gebaseerd op één van de meest besproken boeken in jaren. Het boek is ook een nummer 1-bestseller in New York. De film geeft een unieke en geïnspireerde kijk op wat er kan gebeuren wanneer traditionele regels en gedachten in een conservatieve zuidelijke stad worden genegeerd door drie moedige vrouwen die een onwaarschijnlijke vriendschap met elkaar opbouwen.

Releasedatum: 12 januari 2012
Distributeur: The Walt Disney Company Benelux (Ingrid.timmer@disney.com)

La piel que habito van Pedro Almodóvar winnaar MovieSquad By the Sea award 2011 De MovieSquad jongerenjury van Film by the Sea: powered by JouwZeeland (Provincie Zeeland) en georganiseerd door Scoop, Film by the Sea en EYE Film Instituut Nederland heeft het psychologisch drama La piel que habito van Pedro Almodóvar tot winnaar van de MovieSquad By the Sea award 2011 uitgeroepen. Dit maakte de jury donderdag 15 september bekend tijdens het Film Beatz Jongerenfeest in het Arsenaal Theater in Vlissingen. Naar de prijs van het hoofdprogramma dongen de twaalf films uit de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie mee. Naast de winnende film nomineerde de jury tevens The Music Never Stopped (2011) van Jim Kohlberg en The Help (2011) van Tate Taylor.

Uit het juryrapport:
"Een zeer vernieuwde film in zijn genre. Het cleane camerawerk ondersteunt de algehele sfeer. Als kijker word je telkens op het verkeerde been gezet. Een goede cast zorgt ervoor dat alles op z'n plek valt, vooral de expressie van de vrouwelijke hoofdpersoon is heel geloofwaardig. Niets was overbodig in deze bizarre film."

Releasedatum: 17 november 2011
Distributeur: A-film (Manon de Weerd 020-6353247)

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award en beste scenario voor Léonie de Boer met Stokje Stokje van Léonie de Boer heeft zondag 12 september de DELTA Young Talent Award gewonnen in de DELTA Shorts filmcompetitie voor korte films. Aan deze award is een geldprijs verbonden van ¤ 1000,-. De Boer was verantwoordelijk voor zowel regie als scenario en won ook de Award voor Beste scenario.

Terence Davies neemt Lifetime Achievement Award in ontvangst Vrijdagavond 16 september is tevens de negende Lifetime Achievement Award van Film by the Sea uitgereikt aan regisseur Terence Davies. Deze Britse filmmaker heeft een compromisloze wijze van film maken buiten de studiosystemen om. Hij was aanwezig bij de Award Ceremony van het festival om de Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen. De Lifetime Achievement Award is eerder uitgereikt aan Ettore Scola (2003), Saul Zaentz en Milos Forman (2004), Istvan Szábo (2005), Jonathan Demme (2006), Volker Schlöndorff (2007), de Gebroeders Dardenne (2008), George Sluizer (2009) en Jean-Claude Carrière (2010).

Grand Director Award voor Paul Verhoeven
Regisseur Paul Verhoeven, één van de leden van de vakjury dit jaar, was aangenaam verrast toen hij aan het einde van de Award Ceremony de Grand Director Award van Film by the Sea kreeg uitgereikt door actrice Renée Soutendijk. Een dergelijke Award reikt het festival uit aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben voor de filmindustrie. Eerder ontving Sir Ben Kingsley deze Award.

()

De Raad van Toezicht van Film by the Sea bestaat uit: Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Wim Dijkstra, Hans Pos en Henk Kloosterziel. Voorzitter is Kees Izeboud.

De directie bestaat uit Leo Hannewijk (festivaldirecteur) en Hans Houmes (financieel directeur).

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en het VSB-fonds.



Ingezonden persbericht