FNV Bondgenoten

Bondsraad Bondgenoten eist meer


* 16-09-2011

* José Kager (Persvoorlichting)

* 1 reacties

De Bondsraad van FNV Bondgenoten wijst de pensioenplannen af. Zij zien dat de druk van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV via politieke partijen in de Tweede Kamer toezeggingen van minister Kamp heeft opgeleverd, maar deze zijn onvoldoende. De Bondsraad geeft haar voorzitter Henk van der Kolk een 'nee' mee naar de Federatieraad van aanstaande maandag.

Veel is nog onduidelijk aan de pensioenplannen. Niets is nog geregeld om het casinopensioen definitief van tafel te krijgen. Alles is afhankelijk van de uitwerking. Daarbij wil FNV Bondgenoten aan tafel zitten.

Risicodeling

Over de risicodeling zijn alleen vage toezeggingen van `gesprekken in de Stichting van de Arbeid'. Dat betekent, dat alle risico's nog steeds bij werknemers liggen.

De AOW is voor veel groepen nog niet goed geregeld, vooral voor mensen met vroegpensioen. Dit ondanks enkele toezeggingen van minister Kamp.

Verbeteringen onvoldoende

Voor de lagere inkomens betekent het akkoord nog steeds een achteruitgang. Metaalwerkers, stewardessen, postbezorgers, chauffeurs en bouwvakkers; ze moeten kunnen rekenen op een vergelijkbaar inkomen als ze toch op hun 65ste willen stoppen. Zoals het er nu ligt (vroegpensioen) moeten werknemers in deze beroepsgroepen jaren langer doorwerken of veel pensioen inleveren. Het huidige principe akkoord is dus nog steeds onvoldoende op dit punt. "Hoewel er door onze druk in de Tweede Kamer verbeteringen zijn gerealiseerd is het AOW-gat voor de lagere inkomens nog steeds niet gedicht", aldus Henk van der Kolk.

Tweede Kamer luistert wel naar zorgen

Het steekt de Bondsraad van FNV Bondgenoten, dat de Tweede Kamer wél oor heeft voor de zorgen van de meerderheid van de FNV leden, bijvoorbeeld op het gebied van onzekerheid van mensen. Dat heeft de vakcentrale onder leiding van Agnes Jongerius niet. Zij zei over het pensioenakkoord van juni: "Er ligt een akkoord waaraan de FNV niets wil veranderen, waaraan de werkgevers niets willen veranderen en waar ook minister Kamp niets wil veranderen. Dus waar wachten we nu nog op?!" (Telegraaf, 29 juni 2011)

De Bondsraad sluit zich aan bij de opvatting van Abvakabo FNV, dat Agnes Jongerius zich tot uiterlijk maandag in blessuretijd bevindt, en dat de bal bij haar ligt.

Henk van der Kolk: "Dit gaat over de toekomst van de vakbeweging. Als wij willen dat de vakbeweging over twintig jaar ook nog bestaat, zullen we weer moeten leren luisteren naar onze leden."