Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Ondernemers en inwoners denken mee over watersportplannen

Vorige week is het startsein gegeven voor het maken van plannen voor de toekomst van de watersportplaatsen Stavoren, Workum en Makkum. Bij het opstellen van de zogenoemde `masterplannen' spelen ondernemers en bewoners een belangrijke rol.

Zij worden tijdens bijeenkomsten en spreekuren gevraagd met ideeën te komen voor het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de drie steden. De gemeente en Het Friese Merenproject willen nog in september alle ideeën verzamelen. In december moeten de plannen klaar zijn. Vervolgens maakt de gemeente Súdwest Fryslân in overleg met Het Friese Merenproject de keuze in wat wel en niet door kan gaan.

Stavoren, Workum en Makkum zijn voor de watersporters een belangrijke toegang tot de Friese meren. Bij het opstellen van de verbeteringen is het `gezicht' van deze drie steden het uitgangspunt. Vervolgens worden de sterke en zwakke punten van de watersportgebieden op een rijtje gezet. De masterplannen worden geschreven aan de hand van 23 uitgangspunten. Voorbeelden hiervan zijn: `gastvrij onthaal voor toeristen', `gebruik de historie van de stad' en `zorg voor voldoende wandel en fietspaden'. De provincie en de gemeenten werken hierin samen.

Plannen voor een sterke toekomst
Het Friese Merenproject zet de komende jaren in op het sterker maken van deze drie belangrijke watersportsteden. De plannen moeten de steden aantrekkelijker maken en de vaarwegen ernaar toe verbeteren. De provincie en de gemeente vinden het belangrijk dat de inwoners en ondernemers meedenken over de toekomst. Meer watersporters zijn namelijk goed voor de lokale ondernemers en de Friese economie.