Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Samen spelen in gerenoveerde Speeltuin de Roetsj Hoogveld

Sittard-Geleen, 16 september 2011 - De gemeente Sittard-Geleen gaat speeltuin de Roetsj in Hoogveld renoveren en uitbreiden. Na 12 seizoenen intensief gebruik is de speeltuin aan renovatie toe. Uniek aan de renovatie van de speeltuin is dat de Roetsj één van de 25 speeltuinen in Nederland gaat worden waar ook kinderen met een handicap gebruik kunnen maken van de nieuwe speelvoorzieningen. Wethouder jeugdbeleid Berry van Rijswijk: 'Ik ben blij dat we met de renovatie van de Roetsj een speelplek krijgen in onze gemeente waar ook kinderen met een handicap gebruik van kunnen maken. Buitenspelen gaat voor deze kinderen vaak niet vanzelf , terwijl het juist voor hen zo belangrijk is om net als alle andere kinderen gewoon te kunnen spelen en vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten in een speeltuin.'

De stichting NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) heeft samen met de Stichting de Roetsj een nieuw ontwerp gemaakt om de speeltuin avontuurlijker en aantrekkelijker te maken. Afgelopen jaar bracht de landelijke Speeltuinbende, bestaande uit een kinderjury, hiervoor een bezoek aan speeltuin de Roetsj. Zij testten de speeltuin destijds op de toegankelijkheid voor kinderen met een handicap. Met deze bevindingen is er nu een nieuwe indeling gemaakt en komen er nieuwe toestellen waarbij er rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid voor kinderen met een handicap. Deze nieuwe indeling is gericht op de leeftijdscategorieën: 0-4 jaar, 5-8 jaar, 9-12 jaar. De speeltoestellen voor de 0-4 jarigen krijgen daarbij tevens een centrale plek zodat begeleiders de kinderen goed in de gaten kunnen houden. 'Het landelijke project Samen Spelen van NSGK is een mooi voorbeeld van hoe we samen er voor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan ogenschijnlijk normale zaken als spelen in een speeltuin. Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om te kunnen spelen', aldus wethouder Berry van Rijswijk.

De renovatie van de speeltuin gaat in totaal ¤ 300.000 euro kosten. Een deel daarvan komt toot stand door de financiële steun van de Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind (NSGK) en sponsoring. De gemeente Sittard-Geleen draagt ¤ 200.000 bij aan de veerbouwing. De planning is dat de verbouwing in het voorjaar van 2012 wordt afgerond.