Ingezonden persbericht



---



( P E R S B E R I CH T )

's-Hertogenbosch, 16 mei 2011

BYTS - Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch - 17 september t/m 16 oktober 2011

Bosch Young Talent Show trekt internationale jonge garde naar Brabantse hoofdstad

Ruim veertig veelbelovende, jonge beeldend kunstenaars uit Europa en de VS tonen tijdens de Bosch Young Talent Show (BYTS) hun werk in SM's - het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De jonge talenten exposeren tijdens de tweede editie van dit internationale, hedendaagse kunstevenement uiteenlopend recent werk, waaronder schilder- en beeldhouwwerk, tekeningen, video art, collages en performances.

Scouts uit Bosch-steden selecteren cutting edge talent Het concept van BYTS is uniek. De jeugdige kunstenaars worden voorgedragen door gerenommeerde scouts uit de zogenoemde Bosch-steden, dat zijn de steden die één of meer werken van Jheronimus Bosch in een openbare museale collectie bezitten. De scouts uit de vijftien Bosch-steden uit Europa en de VS zijn Gregor Schneider/Berlijn, Robert de Vriendt/Brugge, Hans op de Beeck/Brussel, Michael Krebber/Frankfurt, Gert Robijns/Gent, Julião Sarmento/Lissabon, Ryan Gander/Londen, Fernando Sanchez Castillo/Madrid, William Villalongo/New Haven, Jon Kessler/New York, Jean-Marc Bustamante/Parijs, Liesbeth Bik & Jos van der Pol/Rotterdam, Maria Morganti/Venetië en Werner Reiterer/Wenen. In 's-Hertogenbosch (de enige Bosch-stad zonder werk van Bosch) is door Thom Puckey een voordracht gemaakt. Deze scouts maken een cutting edge-keuze uit de (oud-)studenten onder 30 jaar van beeldende kunstacademies uit hun eigen Bosch-stad. Een uitdagend concept, met een spannend en vernieuwend resultaat. Het zijn jonge kunstenaars die, net als Jheronimus Bosch 500 jaar geleden, werken aan de verdere ontwikkeling van de beeldtaal die de hedendaagse kunst haar identiteit en karakter verleent. BYTS biedt hen de mogelijkheid zich daarmee ook op internationaal niveau te presenteren, de erfenis van Jheronimus Bosch indachtig.

Summerschool
Behalve de grote expositie zijn er lezingen en wordt voor de kunstenaars een 'summerschool' georganiseerd, met onder meer bezoeken aan Nederlandse musea en exposities. BYTS biedt zo onbegrensd zicht op de ontwikkelingen en vernieuwingen in de beeldende kunst wereldwijd.

www.byts.nl
BYTS is vanaf zaterdag 17 september tot en met zondag 16 oktober 2011 in SM's - Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Open op dinsdag t/m zondag van 12 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt E 6,- per persoon, E 3,- voor CJP-houders/studenten en is tot en met 18 jaar gratis toegankelijk. Alle actuele informatie over de kunstenaars en het programma is te vinden op www.byts.nl

Pagina 1 van 2

Opmaat naar 2016
BYTS wordt georganiseerd in het kader van Jheronimus Bosch 500, de meerjaren manifestatie rondom Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie. Vanaf 2010 is er jaarlijks een speciaal samengesteld programma waarin beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, culturele instellingen en individuele inwoners zich laten inspireren door de creativiteit van Nederlands beroemde schilder. Zie www.bosch500.nl.


---

Noot voor de redactie,