Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
11 augustus 2011

Onsterfelijke dichters herleven tijdens Nacht van de Poëzie Herman Finkers, Hadewych Minis en Daniël Vis kruipen in de huid van Wilmink, Vasalis en T' Hooft

Tijdens de jubileumeditie van De Nacht van de Poëzie op zaterdag 17 september staan drie overleden dichters weer heel even op het podium. De werken van M. Vasalis, Willem Wilmink en Jotie T' Hooft - de veel te vroeg gestorven Vlaamse dichter - worden geheel in hun geest voorgedragen door respectievelijk actrice Hadwych Minis, cabaretier Herman Finkers en jonge Utrechtse dichter Daniël Vis. Van deze drie namen stond alleen Willem Wilmink eerder op De Nacht. Vasalis droeg haar werk nooit voor en Jotie T' Hooft overleed in 1977, een paar jaar voor de eerste Nacht.

M. Vasalis (1909 - 1998) is een van de grote dichteressen van na de oorlog. Haar toegankelijke, licht melancholische werk is veel gelezen en bekroond. Hadewych Minis is actrice op het witte doek, in het theater en op tv. Ook is zij zangeres en vormt met Mike Boddé een jazzduo. Zij gaat Vasalis spelen zoals ze in haar onlangs verschenen biografie naar voren komt - als een wat stugge en introverte dichteres van ruim honderd prachtige gedichten.

Er zijn onmiskenbaar overeenkomsten tussen de Utrechtse dichter Daniël Vis (1988) en Jotie T' Hooft (1956 - 1977), zoals hun dictie, neoromantische werk en hun looks. Maar gelukkig voor Vis zijn er ook vooral verschillen. Jotie T' Hooft was al op vroege leeftijd verslaafd aan drugs en stapte op eenentwintigjarige leeftijd uit het leven. T' Hooft wordt nog altijd veel gelezen in Vlaanderen en geldt als een van de belangrijkste dichters van zijn tijd. Vorig jaar verscheen er een nieuw Verzameld werk van hem.

Tussen vrienden Willem Wilmink (1936 - 2003) en Herman Finkers zijn meer overeenkomsten dan alleen hun geboortegrond en accent. Denk aan hun liefde voor de taal, vindingrijkheid en natuurlijk hun humor. Wilmink werd vooral geroemd om zijn mooie en eenvoudige taalgebruik en schreef naast talloze dichtbundels voor kinderen en volwassenen liedjes voor De Stratemaker Op Zee Show, Herman van Veen en Kinderen voor Kinderen.

Vredenburgs 30e Nacht
Ook in dit dertigste jaar zijn alle ingrediënten van Vredenburgs Nacht van de Poëzie weer aanwezig: meer dan twintig van de meest vooraanstaande dichters van dit moment, de twee wakende presentatoren Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk, een gratis Nachtbundel voor elke bezoeker, de boekverkopers, entr'actes van internationale allure en een levendige SLAM NIGHT, georganiseerd door het Poëziecircus.

Line up 30e Nacht van de Poëzie
Jana Beranová, Chrétien Breukers, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Bob Fosko, Koen Goudeseune, Jo Govaerts, Hester Knibbe, Gerrit Komrij, Kees van Kooten leest Billy Collins, Lieke Marsman, Martin Reints, K. Schippers, Rob Schouten, Vrouwkje Tuinman, Maud Vanhauwaert en Stijn Vranken. Daarnaast draagt Hadeych Minis gedichten van M. Vasalis voor, Daniël Vis werk van Jotie T' Hooft en Herman Finkers van Willem Wilmink. Daarnaast zijn er optredens van Blaudzun, Blaas of Glory, Mondo Leone, Zapp4, roue Cyr door Alexander Vantournhout, Amsterdam Staff Band - Leger des Heils en Reinbert de Leeuw die Liszt zal spelen.

Kort:
Vredenburg Utrecht presenteert in de Stadsschouwburg: De 30e Nacht van de Poëzie, zaterdag 17 september. Zaal open: 19.00 uur, aanvang 20.00 uur, einde circa 03.00 uur. Entree 36 euro, inclusief Nachtbundel voor elke bezoeker. www.vredenburg.nl Adres: Lucasbolwerk 24 Utrecht.
Volg ons ook op Facebook en Twitter! #nvdp

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Lieke Timmermans - 06 245 03 978, lieke@bureautimmermans of Vredenburg: Carmen Zuidema 030 - 2862223 carmen.zuidema@vredenburg.nl