Ingezonden persbericht


Rotterdam, 5 september 2011

Varkenshuis Rotterdam

Een huis gezocht voor Ted en Loes

Zaterdag 17 september vindt op het Heemraadsplein de 3e editie plaats van het Rotterdamse Oogstfestival. Op het festival zal de aftrap plaatsvinden van Varkenshuis Rotterdam, een samenwerking tussen Rotterdamse Oogst en theatergroep de PeerGroup uit Donderen. Twee biggen zullen een jaar lang door een groep Rotterdammers verzorgd worden, midden in de stad.

De PeerGrouP heeft de afgelopen jaren al veel moois gedaan met het varken. Ze leefden een jaar lang samen met vier varkens en nu hebben ze een tijdelijk varkenshuis gerealiseerd in Groningen, in de stad. En dat gaat Rotterdamse Oogst ook doen! Maar dan een jaar lang. Waarom? Om te laten zien wat ons voedsel is, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt.

Rotterdamse Oogst staat voor een korte afstand tussen boer en bord. Daarom wil de stichting in Rotterdam twee eigen varkens laten opgroeien, met behulp van een collectief mensen. Dat kunnen buren zijn, maar ook vrienden, een school, klanten van een winkel of collega's.

Hun etensresten, schillen en overig gft-afval is het voedsel voor deze prachtige dieren. Het varkenshuis wordt gezamenlijk gebouwd en is meteen een ontmoetingsplek. Als de varkens groot zijn geworden, zullen ze worden geslacht en door en voor de verzorgers worden bereid.

Varkenshuis Rotterdam heeft al twee prachtige biggen op het oog: Ted en Loes zijn de kinderen van Alie, het Bonte Bentheimervarken dat Sjef Meijman en Elles Kiers van theatergroep de PeerGrouP hebben grootgebracht.

Tijdens het Rotterdamse Oogstfestival laat een knorrig groepje PeerGrouP-ers het publiek alvast kennismaken met Ted & Loes. De PeerGroup houdt op het Heemraadsplein een rommelige mini-conferentie in hun ter plekke opgetrokken bioscoop/keuken/varkenshuis. Een boel praatjes, klompen & een stukje worst!

Maar waar gaan Ted en Loes straks wonen? Achter het stadhuis? In een binnentuin? Op een dakterras? Het Varkenshuis Rotterdam is op zoek naar een groepje enthousiaste en toegewijde Rotterdammers die samen met ons een varkenshuis willen ontwerpen en bouwen, en de biggen willen verzorgen op een veilige plek bij hen in de buurt. Het liefst van 700m2 groot. Er moet stroom beschikbaar zijn voor schrikdraad. Het verzorgen is niet ingewikkeld, maar vraagt wel aandacht. Zoals het twee keer per dag op vaste tijdstippen voeren.

Belangstellenden kunnen contact opnemen via info@rotterdamseoogst.nl.

Varkenshuis Rotterdam is een project van Rotterdamse Oogst en de PeerGrouP.

----------
Stichting Rotterdamse Oogst
Rotterdamse Oogst wil een regionale voedselketen versterken door het organiseren van evenementen en marktplaatsen. Midden in de stad, dichtbij de consument. Zo organiseert zij ondermeer het Rotterdamse Oogstfestival, de Rotterdamse Oogstkaravaan en Eigengemaakt, en haakt zij aan bij andere stedelijke evenementen zoals Motel Mozaïque en de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg.

Rotterdamse Oogst wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met al het goeds uit de regio. Daarom zijn de activiteiten van Rotterdamse Oogst vrij toegankelijk. Voor het Rotterdamse Oogstfestival 2011 wordt dit mede mogelijk gemaakt door: Deelgemeente Delfshaven, DKC, Rabobank Rotterdam, DCMR, Woonstad Rotterdam, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Stichting Volkskracht en Rotterdam Festivals.

Contact