Gemeente Bergen op Zoom


"Trek in Vogels?" Kom naar buiten tijdens de Week van het Landschap

Zaterdag 17 tot en met zondag 25 september organiseert Brabants Landschap vele activiteiten voor jong en oud in en om bezoekerscentrum de Kraaijenberg en Orangerie Mattemburgh. Beleef de Brabantse natuur van dichtbij en kom naar buiten tijdens de Week van het Landschap 2011.

De `Week' staat dit jaar in het teken van de vogeltrek en vindt plaats rondom het vogelrijkste broedgebied van Nederland: het Markiezaat. In en om bezoekerscentrum de Kraaijenberg organiseert Brabants Landschap vele activiteiten voor jong en oud, terwijl Orangerie Mattemburgh u laat genieten van cultuur, theater en gastronomie. Kom wandelen, fietsen, spelen, ontdekken, knutselen, timmeren, koken.... en vooral genieten van de mooie natuur op de Brabantse Wal.

Natuur `dichtbij' huis

De natuur is overal om ons heen; van het roodborstje dat zijn dagelijkse kostje in een tuin bijeen scharrelt tot bijzondere natuurgebieden van (zelfs) Europees belang . In de laatste volle week van september zet Brabants Landschap een van haar natuurgebieden in de schijnwerpers. Zo wil zij haar buurtbewoners meer betrekken bij het natuurschoon wat op een steenworp van hun huis te vinden is. Kom naar buiten in de `Week van het Landschap' en steun hiermee de natuur `dichtbij' huis.

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg, Fianestraat 21 in Bergen op Zoom, ligt aan de rand van het Markiezaatsmeer. Vanuit De Kraaijenberg starten diverse wandel- en fietsroutes, welke speciaal voor de `Week' zijn opgesteld. Deze zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum.

Expositie De Vogeltrek `In Beeld'

Het Markiezaatsmeer is een van de rijkste vogelgebieden van Nederland en zelfs heel Europa. Het gebied wordt tijdens de trektocht bezocht door duizenden vogels. De Vogeltrek `In Beeld' laat middels foto's, kaartmateriaal, film en kunst de belangrijkste vogels van het Markiezaat zien. Deze week gaat in het bezoekerscentrum de nieuwe natuurfilm van Mark Kapteijns in première. De film is een eerbetoon aan het Markiezaat en haar meest opvallende bewoner: de Lepelaar.

Kinderactiviteiten

Tijdens de weekenden en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur kunnen de kinderen zich uitleven tijdens vele activiteiten. Bij de Kraaijenberg is er de mogelijkheid om zelf nestkastjes te timmeren, een insectenhotel te maken, een puzzeltocht te lopen, te geocachen en nog veel meer. Het grote lepelaarspel laat kinderen middels opdrachtjes o.a. ervaren hoe deze vogel zijn korstje verzameld.

Op zaterdag 24 en zondag 25 september is er speciaal voor kinderen op Landgoed Mattemburgh een theatrale puzzeltocht langs `rare vogels' georganiseerd en kunnen zij zondag de 25e zelf vogels knippen, plakken en kleuren.

Orangerie Mattemburgh

Tijdens de `Week' laat Orangerie Mattemburgh, Antwerpsestraatweg 181 in Hoogerheide u genieten van kunst, cultuur, theater en gastronomie. U kunt er genieten de speciaal samengestelde menukaart `Lekkere (Vogel)trek' of één van de exclusieve workshops volgen: fotografie (Kijk eens naar het vogeltje), schilderen (Kunstschilderen voor alle pluimage) of een culinaire workshop (Vogelen in de eetbare tuin). De workshops kosten 15 euro per persoon inclusief thee/koffie bij ontvangst. In het laatste weekend komen de thema's van de workshops terug in de vorm van diverse demonstraties.

Aanmelden of informatie: workshops@orangeriemattemburgh.nl.

Expositie `Lief en Leed van Landgoederen'

In de Orangerie Mattemburgh is vanaf dinsdag 20 september t/m zondag 1 oktober een fototentoonstelling over landgoederen in Brabant te zien met nog nooit eerder getoonde foto's van Huub Smeding, James van Leuven en historisch beeldmateriaal van de Brabant-Collectie. Verder is de expositie aangekleed met fraaie historische kostuums.

Excursies

Tijdens de `Week' worden er diverse excursies georganiseerd. Speciaal voor vroege vogels of juist voor nachtbrakers...

Parkeergelegenheid

Bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg is voldoende parkeergelegenheid nabij Fianestraat 17 in Bergen op Zoom. De parkeerplaats voor de Orangerie en Landgoed Mattemburgh is gelegen aan de Beukendreef.

Voor meer informatie en het volledige programma:

zie www.brabantslandschap.nl