Ingezonden persbericht


PERSBERICHT LantarenVenster Rotterdam

SATURDAY JAZZ NIGHT dubbelconcert Eric Vaarzon Morel & Maartje Meijer, Fra Fra Sound & Majid Bekkas Trio

Zaterdag 17 september, 20:30, ¤ 19

De eerste Saturday Jazz Night van het nieuwe seizoen laat horen hoe Arabische muziek op heel verschillende manieren in de jazzmuziek is doorgedrongen. In het eerste concert klinken Moorse invloeden in een spannend nieuw trio van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, jazzpianist Maartje Meijer en de Spaanse zangeres en gitariste María Marín Gordillo. In het tweede concert, Wild Coast to Sahara getiteld, gaat de Surinaams Nederlandse groep Fra Fra Sound een samenwerking aan met de Marokkaanse zanger Majid Bekkas en zijn trio. Het resultaat is een combinatie van Afro-Caraïbische grooves en Marokkaanse 'desert blues'.

20:30 Eric Vaarzon Morel & Maartje Meijer
Eric Vaarzon Morel - de beste flamencogitarist uit de lage landen - gaat een avontuurlijke samenwerking aan met de veelbelovende jonge pianiste Maartje Meijer en de uit Sevilla afkomstige gitariste en zangeres María Marín Gordillo. In dit programma vertolkt het trio bestaande flamencostukken en brengt ook eigen composities ten gehore, die grenzen aan jazz, flamenco en pop. De piano is nog tamelijk nieuw binnen de flamenco, maar geeft een prachtige donkerte en onderkant aan de rauwe flamenco. De zwoele pianoklanken omarmen het krachtige gitaargeluid en zo laten de instrumenten zich van een geheel andere kant zien! Vaarzon Morel werkte met onder andere trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat. Het Jazz Orchestra van het Concertgebouw voerde zijn composities uit en hij speelde op het North Sea Jazz Festival. Maartje Meier studeerde zang en piano aan de jazzafdeling van het Amsterdamse conservatorium en dompelde zich in haar vrije uurtjes onder in de warmte van de flamenco. María studeerde gitaar aan het conservatorium van Sevilla en beweegt zich sindsdien als flamencogitariste én zangeres in het Nederlandse.

Eric Vaarzon Morel - gitaar
Maartje Meijer - piano
María Marín Gordillo - zang en gitaar

21:30 Fra Fra Sound & Majid Bekkas Trio: Wild Coast to Sahara Hoe voelt een Surinamer zich in de woestijn? Hoe redt een Marokkaan zich in de jungle? De Surinaams Nederlandse jazzband Fra Fra Sound en de Marokkaanse zanger Majid Bekkas onthullen in hun muziek de link tussen Paramaribo en Casablanca. Tussen Afro-Caraïbische grooves en Marokkaanse 'desert blues' bestaan sterke overeenkomsten. De geschiedenis hierachter gaat terug tot het Ghanese koninkrijk van de twaalfde eeuw. De muziek van de Ghanawi's (de mensen van Ghana) reisde door de Sahara naar Marokko en werd daar 'gnawa'. In het tijdperk van de slavernij werd de muziek meegenomen van West-Afrika naar de met mangrove overdekte Surinaamse kust, de 'wild coast'. Fra Fra Sound en het trio van Majid Bekkas ontdekten hun muzikale oerbron en laten horen hoe twee culturen van verschillende werelddelen op een natuurlijke manier samengaan.

Majid Bekkas Trio
Zanger Majid Bekkas is een beroemdheid in zijn thuisland Marokko en een rasimprovisator. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en verwante traditionele snaarinstrumenten als ud, guembri en molo. Bekkas is een virtuoze vertolker van de Gnawa, een uit de zestiende eeuw stammende muziekstijl die beoefend wordt in Marokko en de Westelijke Sahara. Gnawa heeft sterke overeenkomsten met muziek uit Ghana, Mali en Senegal en met Afro-Amerikaanse blues, jazz en funk. Vooral de muziek uit Mali is een ijkpunt voor Bekkas, die zichzelf een Afro-Marokkaanse musicus noemt. Door zijn sterke band met de Europese jazz- en improvisatiewereld werkte hij samen met bekende solisten als Archie Shepp, Louis Sclavis, Flavio Boltro en Klaus Doldinger. Hij oogstte veel succes met zijn samenwerking met pianist Joachim Kühn en gaf optredens op de bekendste jazz- en wereldmuziekfestivals. In zijn trio speelt hij met fluitist Hassan Souissi en percussionist Adelfettah Houssaini.

Fra Fra Sound
De Nederlands-Surinaamse jazzgroep Fra Fra Sound heeft in de afgelopen dertig jaar over de hele wereld opgetreden. De band begon in de Bijlmer als platform voor jonge musici en mengde Afro-Caraïbische stijlen als kaseko en kawini met Afrikaanse ritmes en jazz. Onder leiding van oprichter en bassist Vincent Henar ontwikkelde Fra Fra Sound zich tot een hecht ensemble van zeven improvisatiemusici. Steeds meer aan Afrikaanse muziek verwante stijlen werden verkend, van jazz, soul en gospel tot Malinese en Marokkaanse muziek. Fra Fra Sound werkte samen met artiesten als Lester Bowie, David Murray, Toumani Diabaté, Basekou Kouyaté en Courtney Pine. Educatie staat nog steeds hoog in het vaandel bij Fra Fra Sound; de band heeft een aantal jeugdorkesten onder zijn hoede.

Fra Fra Sound
Michael Simon - trompet
Efraïm Trujillo - saxofoon
Robin van Geerke - piano
Andro Biswane - gitaar
Vincent Henar - bas
Walther Muringen - drums
Carlo Hoop - percussie

Majid Bekkas Trio
Majid Bekkas - zang, gitaar, ud, guembri en molo
Rest van de bezetting: t.b.a.

Voor en na het concert draait Dj Thelonious.

I.s.m. Jazz International Rotterdam