Ingezonden persbericht



Amsterdam, 10 augustus 2011

Twintig jaar Fortissimo FiIms
Promotor van de Aziatische cinema

EYE Film Instituut Nederland staat stil bij het twintigjarig bestaan van Fortissimo Films. Het bedrijf was zowel verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van arthousefilms als In the Mood for Love van Wong Kar-wai en Tsai Ming-liangs What Time Is it There als de Annie M.G. Schmidt-comedy Ja zuster, nee zuster. Een overzicht als eerbetoon. 'Twintig jaar Fortissimo FiIms', 17 september t/m 5 oktober in EYE Vondelpark (Amsterdam).

Vier vestigingen telt de productie- en salesmaatschappij Fortissimo Films tegenwoordig, in Amsterdam, Londen, Hongkong en New York.

Fortissimo Films sloeg bruggen tussen makers en vertoners van kwaliteitsfilms in Azië, Europa, Amerika en Australië en was betrokken bij de totstandkoming van nu bekende arthousetitels als In the Mood for Love (2000, Wong Kar-wai), Tears of the Black Tiger (2001, Wisit Sasanatieng) en Last Life in the Universe (2003) van Pen-Ek Ratanaruang. Recentelijk werden ook regisseurs als Brillante Mendoza (Serbis), Tsai Ming-liang (I don't Want to Sleep Alone, Face) en Tran Anh Hung (Norwegian Wood) door Fortissimo gesteund. Daarnaast treedt de maatschappij op als sales agent voor bekende regisseurs als Jim Jarmusch, Todd Haynes, Peter Greenaway en Alex van Warmerdam (het complete oeuvre).

Fortissimo Films werd in 1991 opgericht door Wouter Barendrecht en Helen Loveridge; door de onvermoeibare inzet van Barendrecht en zijn collega's groeide Fortissimo snel uit tot een internationaal opererend productiebedrijf dat zowel interesse toonde in vernieuwende regisseurs uit China, Thailand, Taiwan en de Filippijnen als interessante (independent) Europese en Amerikaanse filmmakers.

Het belang van Fortissimo Films wordt internationaal erkend; de Hong Kong International Film Festival Society reikte dit jaar een speciale prijs uit aan Fortissimo vanwege haar inspanningen om de Aziatische film internationaal te promoten. En het Museum of Modern Art in New York volgt in november met een vertoning van de tien door Fortissimo (mede)geproduceerde Aziatische films.

Het programma in EYE is ook een eerbetoon aan twee jaar geleden plotseling overleden Wouter Barendrecht. Hij werd slechts 43 jaar. Zakelijk partner Michael Werner en managing director Nelleke Driessen hebben zijn werk voortvarend voortgezet.

Programma
EYE toont een selectie van Fortissimo's internationale highlights en een overzicht van de belangrijkste Thaise films die via Fortissimo Films hun weg vonden. De programmering beslaat de periode 1991-2010 en omvat zulke uiteenlopende titels als het historische drama The Blue Kite (Zhuangzhuang Tian), Tôkyô Sonata van Kiyoshi Kurosawa en Béla Tarrs The Man from London. Bij al deze films was Fortissimo Films betrokken als producent of als sales agent. Vier titels maken deel uit van het Previously Unreleased-programma (28 juli t/m 29 september, EYE Vondelpark, Amsterdam), waarin films worden vertoond die niet eerder in de Nederlandse theaters waren te zien.

Bijlage: programmaoverzicht. Titelbeschrijvingen zijn op aanvraag verkrijgbaar.


Noot voor redacties
Meer informatie (