Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Stoepvrij, iedereen blij

12 september 2011

In stadsdeel Centrum ligt een nieuwe zogenaamde `looproute'. Deze route loopt van de Vinkenstraat in westelijke binnenstad naar het Westerdok. De bedoeling van deze route is een zo toegankelijk mogelijke stoep voor iedereen. De openbare ruimte is waar mogelijk aangepast en nu goed begaanbaar voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking. Op zaterdag 17 september aanstaande opent stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren officieel deze looproute.

Doet u ook mee?

In de zomer van 2010 ging stadsdeel Centrum met diverse bewoners aan de route in gesprek om mogelijkheden te bespreken hoe de stoep voor iedereen beter begaanbaar is te maken. Uit deze bijeenkomst kwamen goede tips en ideeën naar voren. Diverse aanpassingen in de openbare ruimte zijn inmiddels uitgevoerd. Zo zijn de stoepen aan de route bij de oversteekpunten verlaagd. Ook is er gekeken naar voldoende rustpunten langs de route. Bij de brug aan het Westerdok is een leuning geplaatst en er is een alternatieve route voor mensen die geen gebruik van de brug kunnen of willen maken. Op een paar aanpassingen na, is de route klaar.

Woonservicewijk

Langs de looproute liggen verschillende voorzieningen waar ouderen en mensen met een beperking gebruik van maken. Denk hierbij aan De Rietvinck in de Vinkenstraat, de Osiragroep aan het Westerdok, Straat en Dijk op de Haarlemmerdijk, maar ook de plaatselijke supermarkt. Dit is dan ook de reden waarom voor dit traject is gekozen als looproute. Tevens ligt deze route in één van de drie woonservicewijken van stadsdeel Centrum. In een woonservicewijk is het van belang dat de woonomgeving toegankelijk en bereikbaar is. Bewoners kunnen hier dan, ondanks een grotere zorgvraag, langer zelfstandig blijven wonen.

Doet u ook mee?

Met alleen aanpassingen in de openbare ruimte wordt deze looproute geen succes. We hebben daarbij uw hulp als ondernemer en bewoner hard nodig. Kijk als u uw terras buiten zet eens goed of mensen met een rolstoel of kinderwagen echt langs kunnen. En denk als bewoner na waar u uw fiets neerzet; kan mijn buurman met zijn rollator er ook nog langs?

Downloaden:

Flyer, met o.a. kaartje van de looproute

---