Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noord en Zaanstad aan de wandel

13 september 2011

IJ en Zaan ontmoeten elkaar

Op zaterdag 17 september trekken bestuurders Kees Diepeveen (Noord) en Dennis Straat (Zaanstad), sportief de stoute schoenen aan. Samen met collega wethouders Jeroen Olthof, Barbara Visser en Robert Linnekamp, raadsleden en medewerkers lopen zij 18 km van de Dam Amsterdam naar de Dam Zaandam.

In 1959 werd voor het eerst een Dam tot Damrace gehouden om het belang van de komst van betere verbindingen tussen Zaanstad en Amsterdam te bepleiten. Ook nu werken beide gemeenten aan het verbeteren van de onderlinge bereikbaarheid en stellen zij een gemeenschappelijke visie op voor de toekomstige ontwikkeling van de
Zaan/ IJ-oevers. Tijdens het congres `Overmorgen' over de Amsterdamse Structuurvisie op 21 april jl. spraken Kees Diepeveen en Dennis Straat af de samenwerking meer te gaan uitdragen. Als eerste moment kozen zij hiervoor de Dam tot Dam wandeltocht.
Onderweg hebben de wandelaars dan ook genoeg stof om over bij te praten.

Grensoverschrijdend

Het wordt dit jaar een bijzondere wandeltocht. In Noord wappert overal de ilovenoordvlag. Langs de route verwijzen verschillende acts naar de relatie tussen Noord en Zaanstad. Bij aankomst bij de pont zingt troubadour Jan van Til een toepasselijk lied geschreven door de stadsdeeldichter, Ibrahim Selman. Er is muziek van bands uit beide gemeenten. Er is een officiële grenspost tussen Noord en Zaanstad en op Zaans grondgebied verzorgt Aardlek off stage theater. Afsluitend in het Zaantheatercafé draagt de Zaanse Stadsdichter Bas Husslage een gedicht op aan de Zaan en IJ oevers.

" IJ en Zaan weten elkaar meer dan ooit te vinden. Door de ligging aan het water, het gedeelde industriële verleden en de bestaande infrastructuur biedt de 30 kilometer lange Zaan/IJ oever een goed alternatief voor bouwen in de polder bij Almere" aldus portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening Kees Diepeveen uit Noord.

"In Zaanstad missen we vooral middeninkomens en hoger opgeleiden om onze voorzieningen op peil te houden. Voor die groepen zijn er nog te weinig aantrekkelijke woningen", aldus de Zaanse RO-wethouder Dennis Straat. Met de transformatie van de Zaanoevers mikt hij op een kwaliteitsverbetering van de stad zoals deze in gang gezet is met het spraakmakende Inverdan-project in het centrum van Zaandam. Samen met de plannen voor de noordelijke IJ-oever in Amsterdam gaat het om 40.000 nieuwe woningen aan het water in combinatie met ruimte voor de werkgelegenheid. Een enorme uitdaging.