Nederlands Uitgeversverbond

Middag van het kinderboek: zaterdag 17 september 2011


* 2 september 2011

Zaterdag 17 september wordt om 13.45 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theater van 't Woord de middag van het Kinderboek gehouden. De presentatie is in handen van Ted van Lieshout. Gratis toegangsbewijzen zijn te verkrijgen via www.oba.nl/agenda. Voor deelname aan een workshop is een apart (eveneeens gratis) toegangsbewijs nodig.

Lars Deltrap en Helen van Vliet, vertellen over de stand van zaken in het illustratieonderwijs.

Een vertegenwoordiger van het Fonds BKVB (Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst) spreekt over wat het Fonds kan betekenen voor illustratoren, zoals het verstrekken van subsidies.

Gert Gerrits, projectmanager bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en betrokken bij het European Illustrators Forum, vertelt over de BNO: wat doet een beroepsorganisatie voor ontwerpers en illustratoren in zijn algemeenheid en specifiek voor illustratoren?

Jen De Groeve is hoofdredacteur van de boekentijdschriften De Leeswolf en De Leeswelp, adviseert over kinder- en jeugdliteratuur voor het Vlaams en het Nederlands Letterenfonds, en is projectcoördinator van diverse digitale informatie- en recensiedatabanken voor de bibliotheeksector in België en Nederland. Hoe komt het volgens haar dat de Vlaamse illustratiekunst momenteel zo in bloei staat?

Hans Hagen, auteur, laat zijn licht schijnen over ontwikkelingen in de afgelopen periode in de wereld van het kinder- en jeugdboek.

Philip Hopman, illustrator, maakt live een paneelschildering.

Sjoerd Kuyper, auteur, belicht de relatie tussen schrijver en tekenaar vanuit het standpunt van de schrijver.

Fiel van der Veen, illustrator, belicht de relatie tussen schrijver en tekenaar vanuit het standpunt van de tekenaar.

Uitreiking De Gouden Lijst, Theater van 't Woord

Omstreeks 16.30 uur

Workshops

Van 12.00 uur - 13.00 uur worden er workshops gehouden(aanmelden met toegangsbewijs bij de balie in de foyer op de 7^e verdieping vanaf 11.30 uur of via wwwoba.nl/agenda).

De workshops zijn speciaal bedoeld voor schrijvers, tekenaars en studenten; toegang voor anderen alleen bij voldoende plaats.

Er is per workshop een beperkt aantal plaatsen. Bij te weinig belangstelling voor een workshop, is het mogelijk dat de workshop komt te vervallen. In dat geval word je ondergebracht bij een van de andere workshops, voor zover daar nog plaats is. Let op aankondigingen op tedvanlieshout.nu en tedvanlieshout.com.

Workshop 1 - Originaliteit bestaat niet, we zijn enkel een en ander vergeten

Klaas Verplancke is een van Vlaanderens meest gewilde en onderscheiden illustratoren. Klaas verzorgt een lezing waarin hij bladert door de kunstgeschiedenis, met zijn prenten als gids: `Elke creatie bevat een verwijzing naar een nabij of ver verleden. Ook illustraties zijn deel van een universeel web dat beelden met elkaar verbindt.'

Workshop 2 - De zakelijke kant van het illustreren

Anouk Siegelaar, jurist van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en lid van het Dagelijks Bestuur van het Platform Makers, en Gert Gerrits, projectmanager bij de BNO en betrokken bij het European Illustrators Forum, verzorgen een workshop waarin je je vragen kwijt kunt over de zakelijke en juridische kanten van het illustreren. Hoe zit het bijvoorbeeld met auteursrechten, copyright en wat zijn je rechten en mogelijkheden als je illustraties in het buitenland worden uitgebracht? En hoe zit het met Pictoright, dat gelden beheert waar je als illustrator en vormgever recht op hebt?

Workshop 3 - Dialoog tussen schrijvers en tekenaars

In deze workshop praten schrijvers en tekenaars van kinderboeken onder leiding van Hans Hagen met elkaar over hun ervaringen (met elkaar). Waarom tekenen illustratoren nooit wat je als schrijver in je hoofd hebt? Waarom schrijven schrijvers voor welke kleur jurk de hoofdpersoon aanheeft? Eindelijk kun je het eens vragen zonder dat het overkomt als kritiek. Van de deelnemers aan deze workshop wordt verwacht dat ze niet alleen het gesprek met elkaar aangaan, maar ook vragen en/of stellingen te berde brengen.

Workshop 4 - Digitaal illustreren

In deze workshop is het Fiel van der Veen, pionier op het gebied van digitale technieken, die aan het werk is en de aanwezigen kijken toe hoe hij de computer gebruikt bij het maken van illustraties. Uiteraard kunt u hem vragen stellen.

Borrel in de foyer

Omstreeks 17.00 uur

De BNO biedt u een drankje aan.

De Middag van het Kinderboek wordt mede mogelijk gemaakt door:

Koninklijke Boekverkopersbond/Boekenbon, BNO, Gregor's Lijsten, Lira Fonds, VvL en OBA.