Gemeente Hardenberg


Haalbaarheidsonderzoek naar aanleg glasvezelnetwerk

16 september 2011

De gemeente Hardenberg gaat in samenwerking met het bedrijf Reggefiber onderzoeken of de aanleg van een glasvezelnetwerk in de hele gemeente Hardenberg mogelijk is. Via een open glasvezelnetwerk met een zeer hoge capaciteit kunnen tal van diensten worden aangeboden. De aanleg van glasvezel biedt een maatschappelijke en economische meewaarde voor inwoners, ondernemers, bedrijven en instellingen.

De gemeente Hardenberg vindt de beschikbaarheid van een open glasvezelnetwerk van groot maatschappelijk en economisch belang. Een glasvezelnetwerk dat voor iedereen beschikbaar is, sluit naadloos aan bij een groot aantal gemeentelijke doelen en ambities.

De gemeente wil dat alle inwoners, bedrijven en instellingen zo'n glasvezelnetwerk optimaal kunnen benutten voor het gebruiken of aanbieden van diensten op het gebied van zorg, onderwijs, cultuur, leisure/sport, wonen, economie en veiligheid en hierbij volledige keuzevrijheid hebben. De ambitie van de gemeente Hardenberg is dan ook dat de hele gemeente Hardenberg, inclusief het buitengebied, wordt aangesloten op een open glasvezelnetwerk. Ook wil de gemeente deze ontwikkelingen aanjagen zodat marktpartijen en instellingen gaan investeren in de diensten en mogelijkheden van een glasvezelnetwerk.

Haalbaarheidsonderzoek
Het bedrijf Reggefiber had aangegeven bereid te zijn een glasvezelnetwerk te realiseren in delen van de gemeente Hardenberg. Uitgangspunt hierbij is dat woningen direct op het glasvezelnetwerk worden aangesloten (Fiber to the Home). Wellicht zijn er ook mogelijkheden om in middelgrote kernen en in het buitengebied glasvezel aan te leggen.

Omdat echter nog niet bekend is of realisatie van een glasvezelnetwerk in de hele gemeente financieel haalbaar is en of er voldoende inwoners willen deelnemen, wordt de komende maanden onderzocht of de aanleg van een glasvezelnetwerk in alle kernen en in het gehele buitengebied qua investering en exploitatie mogelijk is. Dit haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door de gemeente Hardenberg in samenwerking met het bedrijf Reggefiber.

Uitgangspunt hierbij is dat Reggefiber verantwoordelijk wordt voor de aanleg en exploitatie. Uit het onderzoek moet ook duidelijk worden of een eenmalige investering van private of publieke partijen, inclusief de gemeente Hardenberg, noodzakelijk is. Hierbij worden verschillende opties in beeld gebracht. De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zijn uiterlijk op 1 januari 2012 bekend.

Glasvezel
Glasvezel is op dit moment de meest toekomstvaste vorm van communicatietechnologie. Het is vele malen sneller dan de bestaande infrastructuren voor internet, heeft een zeer hoge capaciteit en biedt tal van mogelijkheden. Zo kunnen via een glasvezelnetwerk allerlei digitale diensten gelijktijdig en in een zeer hoge kwaliteit worden aangeboden.

Alle vormen van digitale diensten zijn mogelijk: van zeer snel internet, televisie, online films bekijken tot zorg op afstand, elektronische leeromgevingen, digitale bibliotheken en videocommunicatie.