Belgische Federale Overheid


Verdrag over het verbod op clustermunitie: Succes van de vergadering van de lidstaten in Beiroet

Datum: 16 september 2011

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt het positieve resultaat van de tweede conferentie van Staten die partij zijn bij het Verdrag over het verbod op clustermunitie die op 16 september werd afgesloten in Beiroet, hoofdstad van Libanon. Deze bijeenkomst heeft belangrijke vooruitgang kunnen noteren in de strijd tegen deze wapens die zowel tijdens als nog lang na militaire conflicten buitensporig leed aanrichten onder de burgerbevolking. België heeft in deze campagne steeds een voortrekkersrol gespeeld en had als eerste land in de wereld een verbod afgekondigd op het gebruik van clustermunitie.

Steven Vanackere begroet de aanwezigheid van meer dan 120 landen, zowel verdragspartijen als ondertekenaars en waarnemers, op de conferentie in Beiroet en ziet hierin een goed signaal voor de universalisering van de Conventie. Minister Vanackere doet een oproep aan alle landen die de Conventie nog niet getekend of geratificeerd hebben om dit zo snel mogelijk te doen zodat dit nieuwe instrument op het vlak van ontwapening en humanitair recht zou verstevigd worden.

Zowel door de financiering van specifieke projecten als door de deelname van militairen aan ontmijningsoperaties, zoals in Zuid-Libanon, heeft België in 2010 meer dan 12 miljoen EUR besteed aan de strijd tegen landmijnen en clustermunitie en aan bijstand voor de slachtoffers van deze wapens. Het engagement van België om de objectieven te realiseren van de Conventies over landmijnen en clustermunitie is onwrikbaar, bevestigt Minister Vanackere. Tijdens de internationale conferenties, zoals deze in Beiroet, werden aan België trouwens verantwoordelijkheden toebedeeld aangaande de rapportering over de naleving van de conventies en hun universalisering.

Steven Vanackere houdt er ook aan de belangrijke rol te onderstrepen van het sociale middenveld in deze internationale campagne en hij verwelkomt de moedige rol van de verenigingen van slachtoffers die het opnemen voor een totaal verbod op deze wapens.