FNV Bondgenoten

FNV kan meerderheid niet negeren


* 17-09-2011

* Caroline Weber (voorlichter)

FNV Bondgenoten vindt in tegenstelling tot de bondsraad van FNV Bouw dat het AOW-gat voor lagere inkomens nog steeds te groot is in de pensioenplannen.

Er zijn wel verbeteringen gekomen vanuit de Tweede Kamer dankzij onze druk, maar de vakbond ziet nog onvoldoende toezeggingen om het AOW-gat te dichten. En om van de onzekerheden dat een casinopensioen met zich meebrengt nog maar niet te spreken volgens de bond. Dat is nog niet van tafel. Iedereen is van mening dat het moet gebeuren, maar het is nog niet geregeld. Wij willen bij de uitwerking betrokken zijn. Over de risicodeling met werkgevers zijn alleen vage toezeggingen van `gesprekken in de Star'. Dat betekent, dat alle risico's nog steeds bij werknemers liggen.

Een overgrote meerderheid van de FNV-leden heeft zich luid en duidelijk tegen de pensioenplannen uitgesproken. Vanuit het federatiebestuur lijkt hier nog steeds geen enkel oor voor te zijn. En dat terwijl zij zouden moeten opkomen voor de belangen van hun leden. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten zitten in veruit de meeste pensioenfondsen en doen zaken aan negentig procent van de cao-tafels.

De bondsraad van FNV Bondgenoten sluit zich daarom aan bij de opvatting van Abvakabo FNV, dat Agnes Jongerius alsnog maandag de laatste kans kan pakken om de belangen van haar leden alsnog goed te behartigen.