Ingezonden persbericht


IDEA Award voor Kossmann.dejong

Het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.dejong is in de prijzen gevallen bij de International Design Excellence Awards (IDEA). De permanente tentoonstelling De Laurenskerk; een monument vol verhalen werd beloond met een Silver Award in de categorie Environments. De IDEA-competitie wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande internationale designcompetities. Dit jaar ontving de organisatie meer dan 2000 aanmeldingen uit 39 landen, een recordaantal sinds de competitie 31 jaar geleden van start ging. De IDEA Awards worden op 17 september uitgereikt door de Industrial Designers Society of America (IDSA) tijdens de 2011 International Conference in New Orleans.

De Laurenskerk; een monument vol verhalen is een unieke tentoonstelling. Nog nooit eerder in Nederland werd een dergelijk project uitgevoerd in een kerk of monument. Het ontwerp is gebaseerd op verhalen die in het gebouw besloten liggen. Er wordt geput uit een geschiedenis van ruim vijf eeuwen, van het begin van de stad en door verschillende eeuwen kijkend naar de toekomst.

Het is geen tentoonstelling in de traditionele zin van het woord omdat er geen collectie is om ten toon te stellen. Er zijn verhalen en aanleidingen die verbeeld en getoond worden. De eigentijdse multimediale presentatie doet recht aan het gebouw en biedt verheldering en verdieping aan de Rotterdamse gemeenschap en aan de stadstoerist. Ook laat deze wijze van tentoonstellingsontwerpen een geheel nieuwe benadering zien om monumenten een tweede leven te geven als dragers van de geschiedenis.

Noot voor de redactie (