Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I CH T )
's-Hertogenbosch, 14 juli 2011

BYTS - Stedelijk Museum 's-Hertogenboscch - 17 september t/m 16 oktober 2011

BOSCH YOUNG TALENT SHOW MET 50 INTERNATIONALE, JONGE KUNSTENAARS

Zo'n vijftig jonge beeldend kunstenaars uit Europa en de VS presenteren tijdens de Bosch Young Talent Show BYTS van 17 september tot en met 16 oktober 2011 hun recente werk in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De talenten onder de 30 jaar laten hun nieuwste schilderkunst, beeldhouwwerk, fotografie en tekeningen zien, maar ook video art, collages en performances. Daarmee toont de tweede editie van dit internationale, hedendaagse kunstevenement een actuele staalkaart van ontwikkelingen in de hedendaagse kunst aan kunstliefhebbers, galeriehouders en verzamelaars.

Uniek concept met cutting edge talent
Het concept van BYTS is uniek. De jonge kunstenaars worden geselecteerd door scouts. Dat zijn gerenommeerde, internationaal bekende kunstenaars afkomstig uit de zogenoemde Bosch-steden: steden die één of meer werken van Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen Jheronimus Bosch in een openbare museale collectie bezitten. Deze scouts maken een cutting edge-keuze uit de (oud-)studenten onder 30 jaar van beeldende kunstacademies uit hun eigen Bosch-stad. Een uitdagend concept, met een spannend en vernieuwend resultaat. Het zijn jonge kunstenaars die, net als Jheronimus Bosch 500 jaar geleden, werken aan de verdere ontwikkeling van de beeldtaal die de hedendaagse kunst haar identiteit en karakter verleent. BYTS biedt hen de mogelijkheid daarmee ook op internationaal niveau verder te gaan, de erfenis van Jheronimus Bosch indachtig.

Scouts uit 15 Bosch-steden selecteren 50 internationale kunstenaars De scouts uit de vijftien Bosch-steden uit Europa en de VS selecteerden voor BYTS de volgende vijftig kunstenaars uit de jongste lichting studenten van beeldende kunstacademies. Berlijn: scout Gregor Schneider en kunstenaars Vazha Chachkhiani, Keto Logua, Fiene Sharp; Brugge: scout Robert Devriendt en kunstenaar Louise Demoen; Brussel: scout Hans Op de Beeck en kunstenaars Thomas De Brabanter, Sarah en Charles, Renato Nicolodi; Frankfurt: scout Michael Krebber en kunstenaars Ruairiadh O'Connell, Oliver Heinzenberger, Stephen Suckale; Gent: scout Gert Robijns en kunstenaars Gerben Gysels, Mandy Van Goethem, Benjamin Verhoeven; 's-Hertogenbosch: (de enige Bosch-stad zonder werk van Bosch), scout Thom Puckey en kunstenaars Dimensional Consultance, Pauline Föllings, Stefany Karghoti, Gilly van Zanten; Lissabon: scout Juliào Sarmento en kunstenaars Gabriel Abrantes/Katie Widloski, Gonçalo Sena, Isabel Simöes, André Romào; Londen: scout Ryan Gander en kunstenaars Aaron Angell, Robert Lye, James Ferris; Madrid: scout Fernando Sanchez Castillo en kunstenaars Esther Achaerandio, Nùria Güell, Paloma Polo, Angel de la Rubia; New Haven: scout William Villalongo en kunstenaars Caroline Chandler, Abigail Deville, Troy Gene Michie, Kenneth Rivero; New York: scout Jon Kessler en kunstenaars Chris Jehly, Tracy Molis, Brie Ruais; Parijs: scout Jean-Marc Bustamante en kunstenaars Anaïde Chirinian, Alexandre Désirée, Gabriel Desplanque, Manon Recordon; Rotterdam: scouts Liesbeth Bik & Jos van der Pol en kunstenaars Giles Bailey, Sjoerd van Leeuwen, Arvo Leo; Venetië, scout Maria Morganti en kunstenaars Martino Genchi, Caterina Rossato, Fabrizio Sartori, Serena Vestrucci; Wenen: scout Werner Reiterer en kunstenaars Ulrike Königshofer, Valentin Ruhry, Johannes Vogl Het brede palet van recent werk van deze kunstenaars is te bewonderen op BYTS 2011.

Wekelijks lezingen en summerschool
Behalve de grote expositie zijn er tijdens BYTS ook wekelijkse interessante lezingen. Op zondag 25 september van de veelzijdige Engelse kunstenaar en regisseur Peter Greenaway, met korte animatiefilms over het werk van Jeroen Bosch en een bespiegeling over de mogelijkheden van Bosch in deze digitale tijd. Zondag 2 oktober belicht Matthijs Ilsink, curator van de Jheronimus Bosch tentoonstelling 2016, het kunsthistorisch onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project BRCP naar het werk Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). Hij bespreekt 'de kunst van de man die er met zijn creativiteit voor heeft gezorgd dat wij ons 500 jaar na dato nog altijd verbazen over zijn schilderijen en tekeningen.' Op donderdag 6 oktober spreekt Rob Peree, auteur van Kunstbeeld, over 'Lust & erotiek in de hedendaagse internationale kunst' en op zondag 9 oktober praat kunstcriticus Hans de Hartog Jager in 'Bosch en het Sublieme' over de botsing tussen schoonheid en gevaar. Verder wordt voor de BYTS-kunstenaars een 'summerschool' georganiseerd, met onder meer discussies en bezoeken aan Nederlandse musea en exposities. BYTS biedt zo onbegrensd zicht op de ontwikkelingen en vernieuwingen in de beeldende kunst wereldwijd.

Opening BYTS tijdens Kunstnacht Den Bosch
De opening van BYTS is op zaterdag 17 september, tijdens de Kunstnacht 2011 Den Bosch die ondermeer plaatsvindt in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De opening van de BYTS-tentoonstelling is van 16 tot 18 uur in het auditorium van SM's. Aansluitend is in het restaurant van SM's de hele avond Kunstlounge met geluidskunstenaar en performance artist Willum Geerts en Barbecue Cuisine Inferno door 'Piedro Bolas Mordedor' i.s.m. Nieuw Brabants Front op het voorplein. Om 21.30 uur is er een kunstenaarsgesprek tussen Stan Wannet en Leila Anderson in de achterzaal en van 22.30 - 22.45 uur eeen performance van Renée van Trier in het auditorium. Elk uur, om 21, 22, 23 en 24 uur, is er een rondleiding over BYTS.

www.byts.nl
BYTS is vanaf zaterdag 17 september tot en met zondag 16 oktober 2011 in SM's - Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch in Nederland. Open op dinsdag t/m zondag van 12 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 6,- per persoon, ⤠3,- voor CJP-houders/studenten en is tot en met 18 jaar gratis toegankelijk. Alle actuele informatie over de kunstenaars en het programma is te vinden op www.byts.nl

Opmaat naar in 2016
Toen Jheronimus Bosch in de tweede helft van de vijftiende eeuw zijn befaamde 'Tuin der lusten' schilderde, was hij een jonge kunstenaar die experimenteerde met compositie, kleur en voorstelling en zijn 'Tuin' als een soort stripverhaal 'avant la lettre' componeerde. Het drieluik geldt nu als een van de topwerken uit het oeuvre van Bosch. Om jonge kunstenaars draait het ook bij BYTS, dat een laboratorium van vernieuwing is dat op dynamische wijze toont met welke thema's, vraagstukken en materialen jonge kunstenaars zich vandaag bezig houden. Daarmee wordt aan de lijn, die destijds door Jheronimus Bosch werd ingezet, een nieuwe, eigentijdse impuls gegeven. BYTS wordt georganiseerd in het kader van Jheronimus Bosch 500, de meerjaren manifestatie rondom Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. In 2016 herdenkt de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie. Vanaf 2010 is er jaarlijks een speciaal samengesteld programma waarin beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, culturele instellingen en individuele inwoners zich laten inspireren door de creativiteit van Nederlands beroemde schilder; zie www.bosch500.nl.

Noot voor de redactie,