Gemeente Alkmaar


PERSBERICHT

Alkmaar, 9 september 2011

Kom naar de Alkmaarse Dag van de Duurzaamheid!

Op zaterdag 17 september organiseert gemeente Alkmaar voor het eerst de Alkmaarse Dag van de Duurzaamheid. Compleet met een markt, vervoersfestival en een 'debat in de stad'. De dag is van 10.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Het Canadaplein en Theater De Vest vormen het decor. 'We willen Alkmaarders op laagdrempelige wijze laten kennismaken met duurzaamheid. Ze kunnen van alles doen en beleven op deze dag', stelt wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast.

Het programma van de Alkmaarse Dag van de Duurzaamheid, waarop bezoekers veel komen te weten op het gebied van duurzaamheid, ziet er als volgt uit:

10.00 - 15.30 uur: Markt: met tientallen kramen waar organisaties, instellingen en bewoners duurzame producten presenteren. Ook Gemeente Alkmaar laat als initiatiefnemer van dit nieuwe evenement graag zien hoe zij haar grote ambities gaat vormgegeven. En wel met vele tips en demonstraties. Van de aanpak van (warmte)isolatie tot het gebruik van restwarmte van de afvalverbranding en van elektrisch rijden tot het lokaal opwekken van groene energie. Voor informatie over subsidies bij duurzame maatregelen zijn bewoners ook aan het goede adres. Tijdens de markt is er eveneens aandacht voor afvalverwerking.

10.00 - 16.00 uur: Vervoersfestival: Er is een oefenparcours waar bezoekers zelf elektrische auto's, scooters en fietsen kunnen uitproberen.

16.00 - 17.00 uur: 'Debat in de stad'. Jonge, duurzame Alkmaarse ondernemers presenteren energieke, succesvolle initiatieven. Dit wordt een Lagerhuisdebat in de ERIKS Zaal in Theater De Vest.

Voorproefje

De Alkmaarse Dag van de Duurzaamheid is een voorproefje van het ambitieuze Energieprogramma van de gemeente Alkmaar, dat volgende maand wordt vastgesteld. Het bevat een aantal stevige maatregelen. Gedacht wordt aan auto's op groengas, isoleren van woningen en het aansluiten van huizen op het Warmtenet. Nagengast: 'Samen met onze partners gaan we Alkmaar verduurzamen. We gaan voor een duurzame, leefbare en energieneutrale stad. Bewustwording staat daarbij centraal.'




Gemeente Alkmaar