Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I CH T )

Kunstevenement BYTS vanaf zaterdag 17 september in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Bosch Young Talent Show met 49 internationale, jonge kunstenaars

's-Hertogenbosch, 9 september 2011 - 49 Jonge beeldend kunstenaars uit Europa en de VS presenteren vanaf zaterdag 17 september tijdens BYTS, Bosch Young Talent Show hun recente werk in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De kunstenaars, allen niet ouder dan 30 jaar, tonen tijdens de tweede editie van dit internationale, hedendaagse kunstevenement hun nieuwste schilderkunst, beeldhouwwerk, fotografie en tekeningen, maar ook video art, collages en performances. Zo creëert Caterina Rossato uit Venetië met een intrigerend lijnenspel een landingsplaats voor UFO's op locatie, is er een gefilmde impressie van een performance van de Italiaan Fabrizio Sartori en een ter plekke vervaardigd klei-object van de Amerikaanse Brie Ruais. BYTS is te zien tot en met zondag 16 oktober 2011, van dinsdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

Uniek concept met cutting edge talent
Het concept van BYTS is uniek. De jonge kunstenaars worden geselecteerd door scouts. Dat zijn gerenommeerde, internationaal bekende kunstenaars afkomstig uit de zogenoemde Bosch-steden: steden die één of meer werken van Jheronimus Bosch, Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen, in een openbare museale collectie bezitten. De scouts maken een cutting edge-keuze uit (oud-)studenten onder 30 jaar van beeldende kunstacademies uit hun eigen Bosch-stad. Een uitdagend concept, met een verrassend en vernieuwend resultaat. BYTS presenteert jonge kunstenaars die, evenals Jheronimus Bosch 500 jaar geleden, werken aan de verdere ontwikkeling van de beeldtaal die de kunst haar identiteit en karakter verleent. BYTS biedt hen de gelegenheid zich internationaal te presenteren, de erfenis van Jheronimus Bosch indachtig.

Scouts uit vijftien Bosch-steden
De scouts uit vijftien Bosch-steden uit Europa en de VS zijn: Gregor Schneider ( Berlijn); Robert de Vriendt (Brugge); Hans op de Beeck (Brussel); Michael Krebber (Frankfurt); Gert Robijns (Gent); Juliào Sarmento (Lissabon); Ryan Gander (Londen); Fernando Sanchez Castillo (Madrid); William Villalongo (New Haven); Jon Kessler (New York); Jean-Marc Bustamante (Parijs); Liesbeth Bik & Jos van der Pol (Rotterdam); Maria Morganti (Venetië); Werner Reiterer (Wenen). In 's-Hertogenbosch (de enige Bosch-stad zonder werk van Bosch) is door Thom Puckey een voordracht gemaakt.

Lezingenprogramma
Behalve de grote expositie zijn er tijdens BYTS ook lezingen. Zondag 2 oktober belicht Matthijs Ilsink, curator van de Jheronimus Bosch tentoonstelling 2016, het kunsthistorisch onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project naar het werk Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). Hij bespreekt 'de kunst van de man die er met zijn creativiteit voor heeft gezorgd dat wij ons 500 jaar na dato nog altijd verbazen over zijn schilderijen en tekeningen'. Donderdag 6 oktober spreekt Rob Perrée, auteur van Kunstbeeld, over 'Lust & erotiek in de hedendaagse internationale kunst'. Zondag 9 oktober praat kunstcriticus Hans de Hartog Jager in 'Bosch en het Sublieme' over de botsing tussen schoonheid en gevaar.

Summer School
De BYTS-kunstenaars nemen deel aan de 'Summer School' met onder meer discussies en bezoeken aan musea en exposities in Nederland. BYTS biedt zo onbegrensd zicht op de ontwikkelingen en vernieuwingen in de beeldende kunst wereldwijd.

BYTS tijdens Kunstnacht Den Bosch
De opening van BYTS is op zaterdag 17 september, voorafgaand aan de Kunstnacht 2011 Den Bosch die onder meer plaats heeft in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's). Van 20.30 tot 02.00 uur presenteren het SM's, het Noordbrabants Museum en stichting Jheronimus Bosch 500 een avondvullend programma vol eigentijdse kunst en cultuur. Voorplein, restaurant en museum vormen het decor voor onder anderen geluidskunstenaar en performance artist Willum Geerts, het Nieuw Brabants Front met 'Piedro Bolas Mordedor', performance artists Stan Wannet, Leila Andersson en Renée van Trier. Om 21.00, 22.00, 23.00 en 24.00 uur beginnen rondleidingen over BYTS.

www.byts.nl
BYTS is van zaterdag 17 september tot en met zondag 16 oktober 2011 in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en op dinsdag tot en met zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 6,- per persoon, â''¬ 3,- voor CJP-houders/studenten en is tot en met 18 jaar gratis. Alle actuele informatie over de kunstenaars en het programma is te vinden op www.byts.nl

Opmaat naar 2016
BYTS wordt georganiseerd in het kader van Jheronimus Bosch 500, de meerjaren manifestatie rondom Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie. Vanaf 2010 is er jaarlijks een speciaal samengesteld programma waarin beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, culturele instellingen en individuele inwoners zich laten inspireren door de creativiteit van Nederlands beroemde schilder. Zie www.bosch500.nl.

Noot voor de redactie,