Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 15-09-2011

AVRO OPIUM MAAKT EERBETOON AAN WILLEM NIJHOLT

AVRO Opium staat op 17 september geheel in het teken van Willem Nijholt. Van Nijholt is begin van deze week een dvd box verschenen met een overzicht van zijn carrière en het boek 'Met bonzend hart. Brieven aan Hella S. Haasse'. In dit boek schrijft hij onder andere voor het eerst openhartig over zijn aangrijpende ervaringen in het Jappenkamp waar hij in zijn jeugd samen met zijn moeder terecht kwam.

Hoe heeft zijn jeugd hem gevormd en op welke manier is dit van betekenis geweest voor zijn imposante carrière? Presentator Cornald Maas spreekt met vrienden en collega's over de bijzondere talenten van deze theaterduizendpoot. Trouwe vriendinnen als Annemarie Oster en Wieteke van Dort schetsen in openhartige gesprekken zijn loyaliteit, kwetsbaarheid en talent. Oster: "Talent en techniek en dat heeft hij in hoge mate allebei in zijn mars.'' Van Dort: "Als hij in Amerika had gewoond was hij gewoon een mega, mega topster.''

Gerrie van der Klei, met wie hij 20 jaar lang bevriend was en met hem in het theater grote successen vierde, zag ook een andere kant. "Hij kon zo kwetsend zijn, misschien zonder dat hij het door had, zulke kwetsende dingen kon hij zeggen.'' Ze is nog steeds verdrietig, maar niet bitter, over de verbroken vriendschap. "Ik zal altijd blijven houden van de tijd die we samen hadden....ik hou ook nog steeds heel veel van hem zoals hij toen was.'' Zijn nichtje Nathalie Nijhuis-Nijholt toont ons Nijholt privé; zorgzaam, warm en attent.

De huidige generatie kent Willem Nijholt vooral als uitgesproken jurylid en coach in de AVRO-serie 'Op zoek naar....'. Maar Willem Nijholt is veel veelzijdiger, succesvoller en betekenisvoller. Op televisie kende hij grote successen met series als 'Oebele' en 'De Stille Kracht'. Op het toneel vierde hij grote successen en liet hij indringend spel zien o.a. in 'Kinderen van een mindere god' en in 'Salieri'. Voor zijn rol in de film 'Havinck' won hij een Gouden Kalf. Als musicalster schitterde hij o.a. in 'Foxtrot' en 'Cabaret'.

Opium maakte eerder goed bekeken en gewaardeerde specials over theatergrootheden als: John Kraaijkamp sr, Adèle Bloemendaal, Rijk de Gooyer en Piet Römer.

AVRO Opium Special Willem Nijholt, zaterdag 17 september, omstreeks 22.35 bij de AVRO op Nederland 2.